Лавров за спрения Ритър в САЩ: Не демокрация, а полицейска държава!

от Лазар Лазаров

Отказът на САЩ да освободят бившия американски разузнавач Скот Ритър от страната, за да посети Русия, за пореден път доказва, че САЩ са се превърнали в полицейска държава. Това заяви на 4 юни руският външен министър Сергей Лавров, предаде Известия.

„Това е просто още един пример в допълнение към многото примери, които потвърждават, че Съединените щати, които наричат ​​себе си лидер на демокрацията по света, отдавна са се превърнали в полицейска държава“, отбеляза той на пресконференция с конгоанския си колега Жан-Клод Гакосо.

По думите на Лавров, въпреки че Ритър не е руски гражданин и Москва не може да направи нищо в този случай от правна гледна точка, не е трудно да се предположи оценката на руската страна по този въпрос.

Освен това предишния ден стана известно, че бившият съдия от Върховния съд на Ню Джърси Андрю Наполитано е бил отстранен от самолета заедно с Ритър, като също не му е било позволено да лети до Международния икономически форум в Санкт Петербург. Тази информация беше потвърдена от Лавров.

Ден преди това, 3 юни, американският политолог и бивш офицер от американската армия Скот Бенет заяви пред Известия, че Съединените щати не са позволили на Ритър да напусне страната, който планира да посети Руската федерация, а също и да присъства на Международния икономически форум в Санкт Петербург (ПМЭФ). Също така, според него, американските власти не само не допуснаха Ритър в Русия, но и са конфискували паспорта му.

Ритър заяви, че смята изземването на документа за планиран акт от страна на ръководството на САЩ. Според него те са искали да попречат на участието му в ПМЭФ. Това е по-голяма среща с по-важни хора, особено в наши дни и епохата на БРИКС, уточни той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че ако на Ритър не бъдат наложени ограничения върху движението му по света, действията на САЩ се превръщат в „яростна кампания“, целяща да попречи на американците да установят контакти с Русия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!