Сиярто: С премахването на унгарския глас в ЕС Брюксел иска да заглуши „гласа на мира“

от Лазар Лазаров

Брюксел иска да лиши Будапеща от правото си на глас в Европейския съюз (ЕС), за да заглуши „гласа на мира“. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, предаде Известия.

Ден преди това белгийският външен министър Ая Лабиб заяви в интервю за вестник Politico, че ЕС трябва да обмисли лишаването на Унгария от правото на глас в съюза, тъй като блокира инициативите за Украйна с правото на вето.

„Ръководителят на белгийското външно министерство иска да заглуши Унгария, която се бори за мира, иска да заглуши гласа на мира. Белгийският външен министър предлага нищо по-малко от изключване на Унгария от процеса на вземане на решения в Брюксел“, заяви Сиярто в изявление, публикувано на страницата му във Facebook.

Той подчерта, че искат да забранят на Унгария да говори публично за желанието си да предотврати ескалацията и да установи мир в украинския конфликт.

Освен това Сиярто отбеляза, че Будапеща предупреждава ЕС за близостта на Третата световна война и нарича случващото се в Европа военно безумие, а подобни изявления в Съюза също не искат да слушат.

ЕС, както изтъкна Сиярто, не иска да позволи на Унгария да изрази мнението си относно последиците от съвместните решения относно Украйна, взети в западните страни.

По-рано, на 1 юни, ръководителят на правителството в Будапеща Виктор Орбан на „Марша на мира“ в унгарската столица заяви, че страните от Европа вървят към война и този „военен влак няма спирачки, а машинистът е полудял“, но унгарците „успяха да се отделят от този състав“.

Изборите за Европейски парламент трябва да се проведат от 6 до 9 юни. В тази връзка на 1 юни десетки хиляди унгарци излязоха в центъра на Будапеща на „Марш на мира” срещу намесата на Унгария в конфликта в Украйна и отприщването на нова война от НАТО в Европа.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!