Украйна е пред енергиен колапс. Спират тока в цялата страна извън графиците

В цяла Украйна са въведени извънредни прекъсвания на електрозахранването, съобщи главният изпълнителен директор на украинската енергийна компания YASNO DTEK Сергей Коваленко. Той не уточни кога ще бъдат отменени извънредните прекъсвания на електрозахранването и призова украинците да не използват прекалено често осветлението у дома.

„От сутринта са в сила аварийни изключвания в цялата страна. Графиците не са в сила. Бъдете внимателни“, написа Каваленко, цитиран от News.ru.

По-рано кметът на Харков Игор Терехов заяви, че разработените от компанията „Укренерго“ графици на прекъсванията на електрозахранването в Харковска област не издържат поради претоварване на енергийната система. Ситуацията с електрозахранването на града ще бъде стабилизирана с помощта на оборудване, което не е налично в страната. Политикът изрази надежда за подкрепа от страна на съюзниците.

Преди това Министерството на енергетиката на Украйна съобщи, че в часовете на вечерния пик на потреблението на електроенергия правителството на страната е било принудено да потърси помощ от Полша и Румъния. Нуждите, наред с другото, са били покрити от собствено производство и търговски внос, допълниха от министерството.

Олексий Кучеренко, депутат в Радата от партия „Отечество“, заяви, че в резултат на ударите са били унищожени около 90 % от мощностите на украинските топлоелектрически централи.

Според него президентът на страната Володимир Зеленски е трябвало отдавна да информира директно хората за това, тъй като дори увеличаването на вноса няма да помогне на Киев да избегне недостига на електроенергия и прекъсванията на електрозахранването.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!