Върховната Рада: Първата група военни инструктори от Франция вече пътува към Украйна

Първата група военни инструктори от Франция вече пътува към Украйна, съобщи депутатът от украинския парламент Олексий Гончаренко. „Моите източници съобщават, че първата група френски инструктори вече пътува към Украйна“, пише той в канала си в Телеграм, цитиран от ТАСС

КритичноБГ припомня, че говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова каза на 30 май 2024 г., че „от Украйна идват потвърждения на нашата информация за подготовката на Франция да изпрати свои военни в Украйна, за която съобщихме по време на брифинга на 3 април т.г.“

„Технически, тези „инструктори“ са необходими за насочване на ракети с голям обсег „Scalp“, които са трудни за използване. Други видове оръжия също изискват присъствието на западни „инструктори“, които са там от доста време“, категорична е Захарова.

По-рано вестник Le Monde съобщи, че Париж възнамерява да активизира консултациите през следващите дни, за да може по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Франция на 6-7 юни френският лидер Еманюел Макрон да очертае по-конкретно обхвата на инициативата в разговорите с него.

По-късно Ройтерс цитира дипломатически източници, според които Франция може да изпрати военни инструктори в Украйна още през следващата седмица, въпреки опасенията на някои съюзници, че това решение рискува да доведе до пряк конфликт с Русия. Според изданието Франция може да изпрати ограничен брой инструктори на първоначалния етап, а след това планира да изпрати няколкостотин специалисти в Украйна. Според източниците на агенцията тази мисия няма да действа под егидата на ЕС или НАТО.

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Олександър Сирски подписа на 27 май документи, които ще позволят на френски инструктори да посещават учебни центрове в Украйна. Той изрази надежда, че и други западни партньори на Киев ще се присъединят към инициативата на Париж.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Украйна вече работят френски инструктори, както и други представители на военните и специалните служби на европейските държави. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че появата на чуждестранни военни контингенти в Украйна ще бъде съпроводена с изключително негативни последици, включително и непоправими.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!