Британските лейбъристи и вероятният премиер: Готови сме да работим с Тръмп, независимо от присъдата

от Лазар Лазаров
Кийр Стармър, премиер на Великобритания

Лейбъристко правителство в Лондон ще „работи с когото и да изберат“ американците  за свой президент. Това заяви опозиционният лидер на Лейбъристката партия Кийр Стармър в първата си реакция на историческата наказателна присъда на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, предаде вестник „Politico“.

Отбелязва се, че Стармър, който изглежда ще стане министър-председател на Обединеното кралство след изборите на 4 юли, ако прогнозите от настоящите проучвания се потвърдят, даде да се разбере, че неговата лявоцентристка партия следи отблизо „безпрецедентната“ присъда.

Но той обеща, че ще успее да се справи, дори ако избирателите в САЩ изберат Тръмп за следващ президент.

„Очевидно ние уважаваме решението на съда, на независимия съд – има процес, който трябва да мине с присъдата и обжалването“, заяви Стармър пред BBC Radio Scotland. „Но  сме в безпрецедентна ситуация. Няма съмнение в това“, добави той.

Ръководителят на лейбъристите добави: В крайна сметка дали той ще бъде избран за президент, ще бъде въпрос на американския народ и очевидно, ако имаме привилегията да служим, ще работим с когото и да изберат за свой президент.“

„Но няма как да се измъкнем от факта, че това е напълно безпрецедентна ситуация“, поясни партийният лидер.

Както пише Politico, партията на Стармър изгражда връзки с висшестояши републиканци в САЩ, в случай че победи торите (Консервативната партия – бел.ред. ) и бившият президент се върне в Белия дом.

Неговият министър на външните работи в сянка Дейвид Лами, за когото се очаква да бъде дипломат номер едно на Великобритания, ако лейбъристите спечелят предсрочните избори, смекчи дългогодишната си критика към Тръмп и спечели похвали от някои от неговите съюзници.

Питър Кайл, ключов съюзник на Стармър, който отговаря за технологиите в партията, бе подложен на допълнителен натиск по повод присъдата на Тръмп в петък сутринта по радио Times и предпочете да говори за дългата „традиция и история“ между Великобритания и САЩ.

Запитан за случая Тръмп, той заяви, че лейбъристите не трябва да „предупреждават или да се опитват да повлияят по какъвто и да е начин на решението, което американският народ щe вземе“ през ноември.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!