Темата „Украйна в НАТО“ вкара в разпри Републиканската партия

Сенатор Линдзи Греъм, САЩ, се сблъска с упреци от страна на републиканците в Камарата на представителите и Сената, след като изтъкна усилията си да подкрепи резолюция на демократите, настояваща за приемането на Украйна в НАТО в условията на война с Русия, пише Foxnews.

В туитър, Греъм написа, че според него има „огромна“ подкрепа за предложението в Сената и заяви, че украинското членство в НАТО е „жизненоважно за бъдещата сигурност на Европа и света“.

„Ще работя с републиканците и демократите в Сената, за да приемем резолюция, призоваваща за приемането на Украйна в НАТО“, пише Греъм. „Най-добрият начин да се предотвратят бъдещи войни и да се насърчи мирът е да се създадат гаранции за сигурност, които да накарат страните-агресори да се замислят два пъти, преди да започнат войни. Членството на Украйна в НАТО е от жизненоважно значение за бъдещата сигурност на Европа и света. Вярвам, че преобладаващото мнозинство сенатори подкрепят това предложение“, добави той.

Колегата му от републиканската партия, сенаторът Ранд Пол, отхвърли предложението на Греъм в туитър с думите, че е „абсолютно погрешно“ и предупреждавайки, че то има потенциал да доведе САЩ до война с Русия: „Абсолютно не. Това е абсолютно погрешно и може много добре да ни вкара във война с Русия, нещо, което никой не бива да иска“, пише Пол в отговор на туита на Греъм.

Греъм си навлече и остри реакции от републиканците в Камарата на представителите, включително от републиканката Лорън Бойбърт, който написа в туитър: „Сигурна съм, че Линдзи Греъм знае това, но това (влизането на Украйна в НАТО) би означавало да пратим американски войски в Украйна. Американският народ няма да остане безучастен и да позволи нашите войници да отидат да умират в чужда война“.

Източник: Foxnews

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!