ИЗВЪНРЕДНО! CNN: Джо Байдън разреши на Украйна да удря Русия с ракети от САЩ! С условие

Президентът на САЩ Джо Байдън даде разрешение на Украйна да нанесе удари вътре в руска територия с американски боеприпаси, въпреки че е ограничил използването им, така че Киев да може да удря само цели над границата уж близо до Харков, след като Русия постигна значителен напредък около града в североизточната част на страната близо до руската граница. Това съобщи CNN позовавайки се на двама американски служители.

„Президентът току що нареди на екипа си да гарантира, че Украйна може да използва оръжия, доставени от САЩ за целите на контраогъня в Харков, така че Украйна да може да отвърне на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят“, каза един от служителите.

Разхлабването на ограниченията бележи прекъсване на дългогодишната политика на сдържане и идва на фона на нарастващ международен натиск от страна на близките съюзници на САЩ. Но това е ограничено до района около Харков, каза служителят, добавяйки, че те не очакват САЩ да разширят разрешената зона.

Politico първи съобщи новината.

Киев отправи искане Вашингтон да промени политиката си само през последните няколко седмици, когато руските сили напреднаха. Руските сили, складовете за боеприпаси и логистичните центрове вече могат да бъдат удряни с артилерия и ракети, предоставени от САЩ през границата от Харков в Западна Русия.

Същевременно администрацията на САЩ стои твърдо в това да не позволи на Украйна да използва „най-страшните“ боеприпаси, които й са дадени да ги изстрелва срещу Русия: ракетите с голям обсег, известни като ATACMS, които могат да поразят цели на 200 мили т.е. 300 километра.

На Украйна беше разрешено да използва противовъздушни оръжия на САЩ, за да премахне непосредствената заплаха от руски самолети, летящи както в украинското, така и в руското въздушно пространство, и го направи успешно, подчерта първият официален представител. Но забраната блокира Украйна да атакува руски самолети, които са на земята в Русия.

Забележка на КритичноБГ: CNN промени няколко пъти новината си за далекобойността на ударите от страна на Украйна към Русия в рамките на няколко минути. В крайна сметка към 23.50 българско време отразява, че Байдън е разрешил удари до Харков.

Актуалността на новината е към 23.55 мин. на 30.05.24 българско време!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!