Блинкен в Молдова -„последният постсъветски аванпост на антируския курс“. Предстои ли проевропейски Майдан?

от Лазар Лазаров

На път за неофициална среща на министрите на външните работи на НАТО държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен спря в Молдова, за да се срещне с президента Мая Санду. По-рано Държавният департамент на САЩ заяви, че подготвя пакет от помощи за Кишинев, пишат руски медии.

Експертите обаче смятат, че основната причина за посещението е била обсъждането на предстоящите президентски избори в Молдова, на които Санду се представя с нисък рейтинг. Вашингтон иска да запази пълното си влияние върху Кишинев, тъй като на фона на украинските неуспехи и разрива в отношенията с Грузия, Молдова е последният аванпост за прилагане на антируски политически курс в постсъветското пространство.

„Както виждаме, американците залагат на преизбирането на Мая Санду. В навечерието на изборите не очаквам сериозна ескалация в Молдова. Но след това може да стане друго – или ескалация с Приднестровието, или с Гагаузия“, заяви пред „Известия“ политологът Малек Дудаков.

„Тази ескалация вероятно ще бъде свързана с оптимизираните процеси на евроинтеграция, които биха могли да разпаднат държавността на Молдова. В момента, по време на посещението, най-вероятно се обсъждат технически въпроси“, поясни той.

Посещението на Блинкен очевидно има за цел да изрази солидарност с настоящото ръководство на Молдова, което може да подпомогне изборните амбиции на Санду, коментира пред Известия Дмитрий Офицеров-Белски, старши изследовател в Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките (ИМЕМО РАН).

„В момента Санду преживява труден период: тя е натрупала огромен негативен рейтинг, а реалната ѝ подкрепа сред населението е 20-25%. Очевидно и нейната администрация, и Държавният департамент смятат, че подобни посещения [на Блинкен в Кишинев] могат да дадат тласък на рейтинга ѝ. Всъщност тя ще бъде похвалена за това, че Молдова се движи в правилната посока, че развива демокрация. Това обаче е далеч от истината“, отбеляза експертът.

„Независимая газета“ посочи, че Игор Шорников, бивш външен министър на Приднестровието и директор на Тирасполския институт за социални и политически изследвания и регионално развитие, е заявил в интервю за медиите, че ако Санду спечели изборите и европейският референдум успее, Молдова незабавно ще отхвърли своя конституционен неутралитет и ще изпадне отново в конфликт с Русия чрез ескалация на напрежението с Приднестровието.

„Другият сценарий е загубата на Санду и провалът на европейския референдум. Тогава е напълно възможно да се очаква проевропейски майдан в Кишинев, който да стартира процесите на насилствено обединение с Румъния“, отбеляза той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!