ШОКИРАЩО! НАТО има под 5 % от необходимата ПВО за ЗАЩИТА на Източна Европа!

от Лазар Лазаров

НАТО изчислява, че Европа разполага само с малка част от противовъздушната отбрана, необходима за защита на източния й фланг. Това пише британският вестник Financial Times, позовавайки се на източници.

Както отбелязва изданието, войната в Украйна е показала важността на противовъздушната отбрана. Киев е принуден да поиска от съюзниците си допълнителни системи и ракети, за да защити своите градове, войски и енергийна мрежа от ежедневни бомбардировки.

Страните от НАТО са в състояние да осигурят по-малко от 5% от способностите за противовъздушна отбрана, считани за необходими за защита на членовете на Алианса в Централна и Източна Европа от пълномащабно нападение, посочват източниците на изданието

Един високопоставен дипломат от НАТО заяви, че способността за защита срещу ракети и въздушни удари е „централна част от плана за защита на Източна Европа срещу нашествие“, но сега това не е така.

Външните министри на НАТО ще се съберат в Прага в четвъртък за двудневни разговори, насочени към подготовката за срещата на върха на лидерите на Алианса във Вашингтон през юли. Централната тема ще бъде укрепването на европейската отбрана. Някои европейски лидери и военни смятат, че Русия може да атакува членката на НАТО преди края на десетилетието.

Неуспехът на западните съюзници през последните месеци да осигурят допълнително оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна подчерта ограниченото предлагане на континента на скъпи и бавни за производство системи.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!