Зеленски стопил „формулата за мир“ до 3 от 10 точки. Нямали връзка с реалността. И да избегнел провал

от Лазар Лазаров

Украинските власти намалиха броя на точките от „формулата за мир“, които ще бъдат обсъдени на срещата на върха в Швейцария, за да избегнат провал. Това заяви на бившият съветник на НАТО, пенсиониран подполковник от швейцарското разузнаване Жак Бо, цитиран от Известия.

Бившият подполковник подчерта, че 10-те точки, които Зеленски предложи, нямат нищо общо с реалната ситуация на фронта. Сега те са намалени до три. Известно е, че украинската страна не е премахнала от списъка дискусията за ядрената и продоволствената сигурност.

„Президентът на САЩ Джо Байдън няма да присъства и други лидери няма да участват на тази конференция. Украинците вече осъзнават, че конференцията е абсолютно сбъркана“, заяви Бо в интервю за канала в YouTube Daniel Davis/Deep Dive.

От 160 страни-членки на ООН, поканени на срещата, 50 до 70 държави са потвърдили участието си. Конференцията за Украйна ще се проведе в Бюргенщок, Швейцария, на 15-16 юни.

На 29 май говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви, че Съединените щати нямат никакви подробности относно участието на Байдън в конференцията за Украйна в Швейцария. В същото време тя уточни, че Вашингтон „е участвал активно във всяка от предишните мирни срещи на върха“.

По-рано, на 28 май, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че планираната в Швейцария конференция за Украйна е безсмислена от гледна точка на намирането на начини за разрешаване на конфликта, а обсъждането на този въпрос без Русия е абсурдно.

По-рано, на 22 май, украинските медии съобщиха, че украинският президент Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май, в интервю за западни медии преди срещата на върха в Швейцария е съкратил своята „формула за мир“ до три точки от десет. Украинският лидер остави исканията за радиационна и ядрена безопасност, продоволствена сигурност и освобождаване на затворници и депортирани.

На 21 май руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът на срещата на върха в Швейцария ще обсъди формулата на украинския президент под формата на ултиматум, който след това ще бъде представен на Русия. Съюзниците на Украйна примамват други държави на среща, за да подкрепят подобни дейности, но тези опити са смешни, добави министърът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!