Politico призна: Крайната десница изпреварва ЕНП на изборите!

от Лазар Лазаров

Евродепутатите от крайнодесните партии изглежда ще бъдат повече от тези от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП ) на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след изборите следващата седмица. Това пише вестник „Politico“, като се позовава на проучване.

Отбелязва се, че това не означава, че ЕНП ще бъде изпреварена от второто място, тъй като фрагментираните партии в крайната десница почти сигурно няма да могат да се обединят. Това обаче отразява изместването на Европа надясно и ще придаде нов политически облик на следващия Европейски парламент.

Според резултатите от проучването на вестника „Poll of Poll“s за бъдещия законодателен орган ЕНП ще спечели 170 места, ако изборите се проведат сега.

Същевременно Европейските консерватори и реформисти (EКР) и Идентичност и демокрация (ИД) – двете основни десни групи- се борят за общо 144 места.

Анкетата установява, че има и други партии, като например „Алтернатива за Германия“, която се очаква да спечели 16 места, и „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан, която се очаква да получи 10 места.

Както пише Politico, „френската „Реконкиста“ получава пет места, полската „Конфедерация“ – шест, а „прокремълската“ партия „Възраждане“ в България – три.“

Така броят на крайно десните членове на ЕП става 184, обобщава вестникът.

Как тези крайно десни евродепутати ще се обединят след изборите, все още не е ясно, посочва изданието.

Отбелязва се, че френската „Национално събрание“ на Марин льо Пен ухажва италианския премиер Джорджия Мелони, за да сформира крайнодясна супергрупа в парламента и да се превърне в едно от водещите политически семейства в Европа. Прогнозите са, че Националното събрание ще стане най-голямата национална партия в групата на ИД, докато „Братята на Италия“ на Мелони са на път да се превърнат в най-голямата национална партия в ЕКР.

Мелони заяви, че е отворена за сътрудничество с всякакви десни партии, но също така получи предложение да се обедини с ЕНП на фон дер Лайен. Едва миналата седмица „Алтернатива за Германия“ беше изхвърлена от ИД с много шум.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!