Страхът от отговор на Русия дълбоко раздели ЕС за правото на Украйна да стреля по територията ѝ

от Лазар Лазаров
Европа, флаг, криза, знаме

Европейският съюз е разделен относно това дали на Киев трябва да бъде позволено да използва доставени от Запада оръжия, за да удари Русия, пише руското издание „Известия’.

Разривът стана ясен, когато министрите на отбраната на ЕС се срещнаха във вторник, за да обсъдят последиците от подобно решение, ако изобщо бъде взето такова. Всичко това се случва на фона на европейската обиколка на украинския президент Владимир Зеленски.

Не всички европейски правителства се противопоставят на идеята да дадат одобрението си на Зеленски.

Така например Великобритания, Нидерландия, Швеция, Полша, Естония и Латвия смятат, че Киев има право да използва оръжие срещу цели на руска територия, докато Испания, Германия, Италия и Белгия са против.

Алексей Чихачев, изследовател в Лабораторията за анализ на международните тенденции (ЛИТРА) към МГИМО, твърди, че разногласията в лагера на поддръжниците на Зеленски се дължат на различните виждания за свързаните с това рискове.

„Страхът, че използването на тези оръжия ще доведе до разбираем отговор от страна на Русия и ще причини непоправими щети на самите европейски страни, със сигурност остава основен възпиращ фактор“, посочи той пред Известия.

Според Чихачов в много нации желанието да се спечелят гласоподаватели засенчва всички страхове за Русия, което кара техните лидери да правят все по-враждебни изявления по отношение на Москва. В крайна сметка обаче много ще зависи от позицията на Вашингтон по въпроса, смята експертът.

В този контекст се откроява реториката на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, тъй като той говори от името на целия алианс, отбеляза германският политически анализатор и икономист Айке Хамер пред „Известия“.

Коментирайки изявленията на няколко депутати от Бундестага, които настояват да се отменят ограниченията за Украйна да използва западни оръжия за удари по Русия, експертът припомни споразумението „Две плюс четири“, подписано през септември 1990 г. от Германската демократична република, Федерална република Германия, СССР, Франция, Великобритания и САЩ. Съгласно него Германия не може да бъде враждебна към страните победителки във Втората световна война, отбеляза той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!