Съветник на украински министър ПРИЗНА: Вече „ИЗПОЛЗВАХМЕ“ британски Storm Shadow за удари по руска територия

от Лазар Лазаров

Великобритания позволи на Украйна да използва доставените от нея ракети Storm Shadow за удари по цели в Русия и Киев вече използва тези оръжия. Това заяви съветникът на министъра на стратегическите индустрии на Украйна Юрий Сак, предаде ТАСС.

„Вече имаме прецедент. Обединеното кралство вече е разрешило използването на предоставените от него ракети с голям обсег Storm Shadow“, заяви той в интервю за агенция Bloomberg, като добави, че ВСУ „вече ги е използвала“.

Сред западните съюзници на Киев, които многократно увеличиха доставките на оръжия за Украйна от началото на руската Специална военна операция, няма пълно единство по въпроса за ограниченията върху използването им. Вашингтон заявява, че „не насърчава и не улеснява“ използването на предоставени от САЩ оръжия за атаки на руска територия.

Германският канцлер Олаф Шолц многократно е заявява, че е изключил доставката на Киев с крилати ракети Taurus с голям обсег, тъй като Берлин няма да може да поддържа контрол върху управлението на целите, без да изпрати германски войски в Украйна, което според него е линия, която той не иска да престъпи.

Въпреки това британският външен министър Дейвид Камерън заяви на 2 май в интервю за Reuters, че Украйна има право да нанася удари с британски оръжия по цели в Русия. Според Reuters след това материалът е бил оттеглен, а „някои подробности от него са били преразгледани“. Новата версия е била публикувана в 00:00 ч. московско време и не се е различавала от първоначалния материал.

Както подчерта официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, тези думи на Камерън са открито признание, че Западът воюва срещу Руската федерация с ръцете на украинците. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи изявленията на шефа на британското външно министерство като директна ескалация.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!