Автомобилът ви харчи много гориво – вижте какви може да са причините

Разходът на гориво на автомобила е една от най-чувствителните теми за всеки шофьор. Въпросът как да направим така, че колата ни да бъде по-икономична занимава всеки средностатистически водач на МПС, откакто е измислен автомобилът. Не по-малко важен е и друг въпрос – защо колата започна да харчи повече. Как да открием причината и какво да направим, за да отстраним този проблем?

Много често причината е у самия шофьор и неговия отказ да се съобрази с препоръките на производителите за експлоатация на автомобила. Често не обръщаме достатъчно внимание на регулирането на елементите на ходовата част. Прекаленото затягане на гайките на главините и пониженото налягане в гумите увеличават триенето при търкаляне, съответно е необходима повече енергия за въртене на колелата.

Използването на нискокачествено гориво води до преждевременно запушване на дюзите, което нарушава пропускателната им способност и процеса на смесообразуване. А това води до значително увеличение на разхода на гориво.

Използването на неподходящ тип масло, агресивният стил на шофиране, включването на фаровете без нужда, постоянната работа на климатика или мултимедийната система, пътуването с отворени прозорци и люкове, прекаленото товарене на автомобила… Това са все предпоставки за повишен разход на гориво. Имайте предвид, че на всеки 100 кг допълнително тегло в колата, разходът на гориво се увеличава с 10%. Използването на допълнителен багажник на тавана е особено неикономично, заради увеличаването на аеродинамичното съпротивление. Напълно натоварен, той увеличава разхода на гориво с 40%, а празен – с 5%. Багажникът може да бъде заменен със специален аеродинамичен автобокс. За да не претоварвате прекомерно автомобила, не се препоръчва превоза на вещи, които не са от крайна необходимост (например вериги за сняг през топлите сезони).

Затова сменяйте своевременно износените детайли и разходни материали. Старайте се винаги да спазвате точното време за смяна на въздушните филтри, маслото, антифриза и др. Научете се да натискате педала на газта умерено и да използвате двигателя като спирачка. Спазвайте дистанция от предния автомобил, за да не натискате спирачката без необходимост.

Редовно проверявайте налягането на гумите. Намяляването му с 0,7 атмосфери води до 6,6% увеличение на разхода на гориво.

В крайна сметка, ако спазвате правилата за икономично шофиране, може да спестите до 25% от разходите си за гориво.
Свържете се с тях през страницата им във Фейсбук: SVV Systems Ltd  или на имейл: svetoslav.vladimirov@gmail.com. Те ще се погрижат за вашия автомобил.
☎️ Или им се обадете: 0️⃣8️⃣8️⃣8️⃣ 3️⃣2️⃣ 3️⃣4️⃣ 9️⃣7️⃣
Или направо идете при тях: гр. София, кв. Модерно предградие, ул.Адам Мицкевич №1
SVV Systems Ltd. може да направи много за Вашия автомобил!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!