ISW: Инициативата е изцяло в ръцете на Русия. ВСУ са чувстват „изоставени“

от Лазар Лазаров

Руските въоръжени сили (ВС) владеят инициативата по цялата фронтова линия и налагат темпото на битките. Това заяви анализаторът от Института за изследване на войната (ISW) Джордж Барос в интервю за американския вестник The New York Post, предаде Lenta.ru.

Барос коментира напредъка на руските въоръжени сили в различни направления. Той отбеляза, че настъплението на руските военни в харковското направление не отслабва.

„В момента инициативата в целия театър на военните действия принадлежи на руснаците. Те диктуват мястото, времето, интензивността и темпото на военните действия“, посочи експертът.

Анализаторът добави, че забавянето на приемането на пакета от военна помощ на САЩ е поставило украинските войски в неудобно положение. Той подчерта, че въоръжените сили на Украйна са принудени само да реагират на действията на руските въоръжени сили.

„[Украинските сили] се чувстват изоставени. Моралът е нисък, те не се чувстват подкрепени. Знаят, че Вашингтон ограничава способността им да се защитават“, отбеляза Барос.

Дори когато американските доставки на оръжие и боеприпаси най-накрая достигнат Украйна в по-големи количества, това едва ли ще бъде достатъчно, за да даде възможност на страната да започне ефективна контраофанзива срещу Русия, смята Барос.

По-рано бившият главен прокурор на Украйна Юрий Луценко заяви, че руските войски по време на специалната операция ще разширят фронта до есента на 2024 г. Той допусна и активно настъпление на руските въоръжени сили след президентските избори в САЩ.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!