Русия: Американските лидери „през един“ искат да променят историята

от Лазар Лазаров

Американските лидери „през един“ страдат от синдрома на историческия ревизионизъм. Това заяви руското външно министерство, коментирайки изявлението на президента на САЩ Джо Байдън за освобождаването на Европа от фашизма по време на Втората световна война, предаде радио Sputnik.

„Според съобщения в медиите президентът на САЩ Джо Байдън в речта си на военното гробище в Арлингтън в чест на Националния ден на паметта заяви, че по време на Втората световна война американските войници са освободили Европа и „буквално са спасили света“, се казва в съобщение с Telegram-канала на руското външно министерство.

„Президентът на САЩ не споменава ролята на СССР и други страни за победата над фашизма. <…>  Съвременните президенти на САЩ през един страдат от синдрома на историческия ревизионизъм“, подчертават от ведомството.

Руското външно министерство обърна внимание на разликата в оценките на събитията от Втората световна война на Джо Байдън и бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

„Само преди четири години лидерите на Русия и Съединените щати (Владимир Путин и Доналд Тръмп) излязоха със съвместно изявление по повод 75-ата годишнина от срещата на Елба. В него беше специално подчертано, че това историческо събитие е „кулминация на колосалните усилия на много страни и народи, обединени в рамките на Декларацията на ООН от 1942 г. Тази съвместна борба изисква огромни жертви на милиони войници, моряци и цивилни в много театри на военни действия“, отбелязва ведомствотото.

Подкрепата за неонацисткия киевски режим обаче не съответства на благодарността към народите на СССР за победата над нацизма, допълват от министерството.

„Би било странно да очакваме от тези, които финансират неонацисткия режим в Киев и го снабдяват с оръжие, благодарност към народите на Съветския съюз за победата над нацизма. Днес американската изключителност е предателство към собственото антифашистко минало“, обобщава руското външно министерство.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!