Наскачаха срещу забраната на руски медии в ЕС: Върнахме се в Средновековието

от Лазар Лазаров

Новите санкции на ЕС срещу руските новинарски издания налагат широка забрана за разпространение на всякакъв вид съдържание, идващо от Русия, съобщи Европейската комисия пред Известия.

Така ограниченията ще засегнат не само телевизионните канали, но и уебсайтовете. Агенцията обаче уточни, че на руските журналисти не е забранено да работят в ЕС.

Въпреки това определенията са толкова неясни, че отделните държави могат да тълкуват тези правила по свой собствен начин. Експертите смятат, че Европа за пореден път се опитва да прочисти информационното пространство, за да покаже демонстративно на съюзниците си и на собствените си жители, че ще продължи да затяга контрола върху Москва.

„Тези мерки имат за цел да спрат всеки поток от информация, който противоречи на „партийната линия“ на ръководството на ЕС и неговите страни членки. Разбира се, това е техният начин да прочистят информационното пространство“, заяви латвийският журналист Юрий Алексеев пред „Известия“.

„Това е начинът, по който се работи там: слушайте и четете това, което се предлага. Не се допускат отклонения. Свобода на словото? Е, не дотам, че да се позволява на [хората] да четат руски сайтове и да гледат техните телевизионни канали„, обясни той.

„Това е тотална диктатура, посегателство върху свободата на словото и информацията като цяло. Това е напълно средновековно. Те се застрелват в крака с решения като това, разрушавайки основите на Европейския съюз“, коментира Микис Филаниотис от Кипър, член на Координационния съвет на Международното движение на русофилите.

Членът на Европейския парламент Ерве Ювен обаче твърди, че хората все още ще могат да получат достъп до информация, ако искат. Въпреки това, според него, подобни действия само влошават отношенията с Русия и отлагат перспективите за уреждане на украинския конфликт.

По думите му основната цел на ЕС с подобни решения е да покаже на САЩ и на цялото население, че е готов да продължи да се бори с Русия. За Брюксел и Запада като цяло това е особено важно на фона на неуспехите на Украйна на бойното поле и липсата на ефект от антируските санкции.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!