Столтенберг заговори от София за падане на ограниченията за удари в Русия със западно оръжие

от Лазар Лазаров

Столтенберг призова да се преосмислят рестрикциите за използване на западно оръжие за военни цели в Русия

„Настъпи моментът да се преосмислят рестрикциите за използване на западно оръжие за военни цели в Русия“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По-рано днес Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за вдигане на рестрикциите, като решение ще бъде взето на срещата на върха на алианса във Вашингтон през юли.

Премиерът Димитър Главчев коментира съботното изказване на Румен Радев, който от Унгария се обяви срещу изпращането на български войски на фронта. Главчев определи твърденията за изпращане на войници като „типичен пример за хибридна атака и дезинформация“.

Главчев определи присъствието на Столтенберг като знаково. „Сред въпросите, които обсъдихме беше как да се върне значимостта на Западните Балкани. През 2017 г. България беше лидер в този процес. Обсъдихме въпросите в Черноморския регион и помощта за Украйна. И двамата сме на мнение, че не може да има алтернатива“, отбеляза още служебният премиер.

Той цитира и думи на Столтенберг от срещата: „С всички сили и възможности трябва да помагаме на Украйна, но с мисълта, че НАТО няма да стигне до конфликта“.

Йенс Столтенберг определи България като надежден съюзник на НАТО. „Ценим високо извършеното от България по отношение на колективната отбрана и споделена сигурност“, отбеляза още той.

Генералният секретар на НАТО благодари на България за участието ѝ в мироопазващите мисии в Косово и Ирак. Столтенберг изтъкна, че България е увеличила с 20% разходите си за отбрана.

„Мирът не може да се приема за даденост, необходимо е да се увеличи производството на въоръжения. Необходимо е да засилим ролята на НАТО в областта на сигурността“, допълни Столтенберг.

Източник: Дневник; Гласове

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!