Bloomberg твърди, че ЕС заискал среща на върха за Украйна „с участието на Русия“

от Лазар Лазаров

Европейският съюз (ЕС) иска да организира през есента среща на върха за Украйна в Саудитска Арабия, в която да участва Русия. Това съобщи агенция Bloomberg в понеделник, 27 май, позовавайки се на източници, предаде Известия.

„Според длъжностни лица, важният въпрос за ЕС е как да се премине от конференцията следващия месец [в Швейцария] към възможна среща […] през есента с участието на Русия“, се казва в материала на агенцията.

Отбелязва се, че в Саудитска Арабия може да се проведе среща на върха с участието на Русия, добавя Газета.Ru.

Конференцията за Украйна ще се проведе в Бюргенщок, Швейцария, на 15-16 юни. На 22 май беше съобщено, че украинският президент Владимир Зеленски, чийто мандат приключи на 20 май, е съкратил своята „формула за мир“ до три точки от десет, оставяйки изискването за радиационна и ядрена безопасност, продоволствена сигурност и освобождаване на затворници и депортирани.

На 21 май руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Западът на срещата на върха в Швейцария на 15-16 юни ще обсъди формулата на украинския президент под формата на ултиматум, който след това ще бъде представен на Русия. Съюзниците на Украйна примамват други държави на среща, за да подкрепят подобни дейности, но тези опити са смешни, добави министърът.

На 17 май руският президент Владимир Путин подчерта, че Москва не е отказала преговори, за разлика от Киев. Русия следи събитията около юнската конференция за Украйна в Швейцария, заяви държавният глава. Той припомни, че руската страна не е била поканена на срещата.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!