Орбан се опъва на НАТО!

от Лазар Лазаров

Тъй като все още не желае да участва във военната мисия на НАТО в Украйна, Будапеща преоценява ролята си в организацията. Това съобщи унгарският премиер Виктор Орбан пред радиостанция Kossuth, предаде ТАСС.

Той потвърди, че Унгария няма планове да участва в действия на НАТО, които могат да въвлекат страни членки в конфликта в Украйна и да доведат до пряка конфронтация с Русия. Според Орбан Брюксел прави военни планове с „оперативни групи, които работят върху начините НАТО да участва в тази война“.

„Унгария се противопоставя на това. Правителството работи интензивно, за да разбере как да избегне участието във войната, като същевременно остане член на НАТО“, посочи Орбан и добави, че Брюксел е наясно с това и дори нарича Унгария „неучастваща страна“.

Ръководителят на правителството призна, че позицията на Унгария може да изглежда необичайна, като се има предвид намерението й да остане в НАТО. „Не са много ситуациите в историята на НАТО, в които държавите членки открито са заемали различна позиция, както прави сега Унгария. Ето защо нейната роля във военния алианс трябва да бъде преоценена. В момента нашите юристи и военни работят по този въпрос. Въпросът трябва да бъде решен от унгарската дипломация„, заяви Орбан.

Междувременно той повтори, че Унгария не планира да участва в евентуални операции на НАТО в Украйна. Страната нито ще отделя средства, нито ще изпраща оръжия в страната, нито ще позволи нейната територия да се използва за съхранение на оръжия, предназначени за украинската армия.

Премиерът обясни, че тази позиция се основава на убеждението, че е невъзможно конфликтът в Украйна да се реши по военен път, тъй като не може да има победител и решението трябва да се намери чрез мирни преговори.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!