ЕС взе решение за приходите от замразените руски активи: Харизва ги на Украйна!

от Лазар Лазаров

ЕС е одобрил използването на средствата от блокираните на територията на съюза активи на Руската централна банка в помощ на Украйна. Това обяви чешкият външен министър Ян Липавски в социалната мрежа X, предаде News.ru.

По думите му по-голямата част от тези средства ще бъдат използвани за подпомагане на украинските въоръжени сили.

„Само през тази година до 3 млрд. евро, 90% от които ще отидат за украинската армия“, посочи чешкият министър.

Според Липавски Русия „трябва да плати“ за щетите, нанесени на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви по-рано, че американските власти възнамеряват да използват правомощията, получени от Конгреса, за да конфискуват замразени руски активи. Той отбеляза, че Вашингтон работи за прехвърлянето им в Украйна, включително с партньори от Г-7.

По-късно стана известно, че Германия е готова да подкрепи плана на САЩ за прехвърляне на бъдещи приходи от замразени руски активи на Киев. Отбелязва се, че това може да бъде „решителна стъпка“ към предоставянето на нов пакет от помощ за Киев. Освен това това ще гарантира участието на Вашингтон в подкрепата на Киев, дори ако Доналд Тръмп, който се противопоставя на финансирането на Украйна, поеме президентския пост след изборите този ноември.

Както съобщи Критично по-рано в ответна мярка Руският съд  запорира активи на стойност около 800 млн. евро, принадлежащи на три западни банки – Deutsche Bank, Commerzbank и UniCredit.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!