Словакия заговори за по-широк заговор зад нападението над Фицо!

от Лазар Лазаров

Словашката полиция разследва възможен по-широк престъпен заговор около опита за убийство на 15 май срещу премиера Роберт Фицо, пише ZeroHedge.

Той беше прострелян многократно и оцеля след раните си, като властите първоначално заявиха, че става дума за „самотен вълк“, който веднага е бил задържан. Този официален разказ обаче изглежда бързо се променя.

71-годишният нападател е произвел пет изстрела, докато Фицо е поздравявал привърженици на улицата пред сградата на правителството, като е получил наранявания, застрашаващи живота му.

„Той излезе от непосредствената заплаха за живота си, но състоянието му остава сериозно и се нуждае от интензивни грижи“, обяви вицепремиерът Робърт Калинак през уикенда във връзка със състоянието на словашкия премиер.

„Можем да считаме състоянието му за стабилно с положителна прогноза“, заяви Калинак пред болницата, където се очаква премиерът да остане вероятно за продължителен период от време. „Сега всички се чувстваме малко по-спокойни“, допълни той.

Що се отнася до мотивите на стрелеца, министърът на вътрешните работи Матус Сутай Ещок заяви на нов брифинг, че „заподозреният е бил разгневен от политиката на правителството спрямо Украйна“ и че е възможно да не е бил самотен вълк.

Както съобщи агенция Bloomberg:

В неделя властите заявиха, че сътрудничеството с местни и чуждестранни разузнавателни служби е довело до разширяване на разследването, за да включи версия, в която група – която не е идентифицирана – може да е свързана с престъплението.

Според повече подробности от Ещок , „потенциален по-широк заговор за покушението се подкрепя от факта, че съобщенията на нападателя в социалните мрежи са били изтрити от друг човек около два часа след стрелбата“.

Вътрешният министър обясни, че „включихме версия, според която става въпрос само за нападател вълк единак, а престъплението може да е извършено от определена група хора“.

От около две десетилетия в Европа не е имало опит за покушение срещу държавен глава, се подчертава в международните съобщения.

Както отбелязва ZeroHedge, Фицо отдавна беше категоричен против задълбочаването на намесата на Запада във войната в Украйна, за което си създаде много врагове и критици сред Западните съюзници и, разбира се, в самата Украйна.

Например, ето как американският телевизионен канал CNN миналия октомври описа възхода му до министър-председател и лидер на малката държава членка на НАТО

„Партия, оглавявана от прокремълска фигура, излезе начело, след като получи повече гласове от очакваното на изборите в Словакия, показват официалните резултати, което може да постави предизвикателство пред единството на НАТО и ЕС по отношение на Украйна.“

Докато е в болницата и се бори за живота си, висшите служители на Фицо нееднократно се нахвърлят на западните медии, като казват на репортерите да се „замислят“ за начина, по който отразяват словашкия премиер и неговата политика, завършва ZeroHedge.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!