Дъглас Маккинън: Атаките на Дълбоката държава, организирани от демократите срещу Тръмп, увеличават подкрепата му

Дъглас Маккинън, the Hill

от Лазар Лазаров

В даден момент нищо от това няма смисъл.

„Това“ е президентът Джо Байдън, който официално става кандидатът на демократите за президент на конгреса на партията през август. Броят на демократите, които са искрено развълнувани от тази възможност, не би се вместил и в Mini Cooper.

Все повече демократи смятат, че Байдън се превръща в политическата версия на „Денят на земята“. Всяка вечер те заспиват, мечтаейки да имат нов кандидат, а всяка сутрин се събуждат със същия стар Байдън. Сега мнозина смятат, че президентът е склонен към гафове, че трябва да му се казва къде да стои, къде да ходи и какво да казва.

Както пише The Hill в началото на седмицата, „Слабостта на Байдън се превръща във все по-голямо безпокойство за демократите“. Наистина е така.

Защото сега, както се подчертава в статията, не става въпрос само за спечелването на президентския пост: „Демократите все повече се притесняват, че бруталните показатели на президента Байдън могат да провалят кандидатите им в Сената.“

Това, което се предлага като „безпокойство“ или „загриженост“ на обществеността, се третира като „сляпа паника“ от демократите, с които разговарям редовно. Както лявоцентристът Джонатан Чайт наскоро го формулира в New York Magazine: „Въпросът тук е, че демократите имат проблем с Джо Байдън, а не общопартиен проблем.“ „Кошмар“ може би е по-точно описание.

Що се отнася до това, че Байдън намалява шансовете на демократите да задържат Сената през ноември, стратег на демократите заяви пред The Hill: „По трите най-важни въпроса – инфлацията, имиграцията и войната в Газа – той е в задънена улица. Проучванията показват, че той не се справя добре с някои от ключовите избирателни блокове: млади избиратели, чернокожи избиратели, латиноамерикански избиратели.“

Той губи или е загубил доверието на голяма част от политическата класа на Демократическата партия, която се опасява, че той трайно е загубил играта си. Той и демократите биват ежеседмично разтърсвани от издигащия се Робърт Ф. Кенеди-младши, който се включва в изборите в един щат след друг. Последният такъв е в Тексас, където Кенеди току-що е предал изумителните 245 572 подписа – два пъти повече от изискваните – за да получи достъп до изборите в щата.

Ако трябва да екстраполираме този брой въз основа на основни статистически данни, е лесно да си представим, че Кенеди би могъл да получи повече от 10 пъти повече гласоподаватели в Тексас. Гласоподаватели, които според много демократи – особено като се има предвид пълната атака срещу Кенеди от страна на Националния комитет на Демократическата партия и Белия дом на Байдън – Кенеди ще се отклони от Байдън.

И последен в битката на три фронта е бившият президент Доналд Тръмп. Митингът му миналата седмица в Ню Джърси беше впечатляващ и всеки, който твърди обратното, се заблуждава или е толкова дълбоко в резервоара за Байдън и демократите, че вече не вижда бял ден. Десетки хиляди хора излязоха, за да изразят подкрепя за бившия президент и неговата политика – без съмнение голяма част от тях недоволни демократи.

Все повече и повече започват да вярват – както и аз – че всички партизански „закони“ и атаки на Дълбоката държава,  организирани от демократите срещу Тръмп, само увеличават неговата избирателна база. Все повече хора смятат, че тази тактика е неамерикански начин Байдън и Белият дом да не допуснат основния му политически опонент до изборите. Мнозина също считат, че тази стратегия увеличава резултатите на Тръмп в социологическите проучвания – убеждение, което би трябвало да е ужасява Белия дом на Байдън и Националния комитет на Демократите, когато осъзнаят, че Тръмп надмина резултатите си от социологическите проучвания както от 2016 г., така и от 2020 г.

Тази седмица Байдън пусна 13-секунден видеоклип с пет прекъсвания, въпреки че четеше от телепромптер, в който изглеждаше по-скоро като старец, който крещи на децата да се „махнат от моравата ми“, отколкото като президент на САЩ. Прочетете думите на Байдън, който изглеждаше като Клинт Истууд:

„Доналд Тръмп загуби два дебата с мен през 2020 г. Оттогава той не се е явявал на дебати. Сега се държи така, сякаш иска отново да дебатира с мен. Е, зарадвай ме, приятелю.“ 

И отново, всеки демократ, с когото разговарям, би искал да има за кандидат някой друг, а не Байдън или вицепрезидента Камала Харис през ноември. Било то губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкер или губернаторът на Мичиган Гретхен Уитмър.

Докато Белият дом на Байдън, Националният комитет на демократите и медиите, верни на демократите, могат да крещят „тортата е изпечена и Байдън е кандидатът“, все още има много жизнеспособна възможност за бягство от конгреса през август, ако демократите решат да я използват.
Авариен изход, който ще им позволи да заменят Байдън с Нюсъм или друг кандидат.

Докато този люк не бъде заварен, смятам, че ще остане реалистична възможност. Вариант, желан от безброй демократични избиратели в цялата страна.

Вариант, който може да се превърне най-шокиращата „августовска изненада“ в съвременната политическа история.

ВИЗИТКА:

Дъглас Маккинън, политически и комуникационен консултант, беше писател в Белия дом за президентите Роналд Рейгън и Джордж Х. У. Буш и бивш специален асистент по политиката и комуникациите в Пентагона през последните три години от администрацията на Буш.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!