САЩ: Не поощряваме нападенията от Украйна на руска територия с наши оръжия

Американската администрация не подтиква Украйна да нанася удари по руски територии. Това заяви координаторът за стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби на 17 май.

„Ние не поощряваме нападенията с оръжия, предоставени от САЩ, на руска територия“, каза той по време на брифинг за пресата, излъчен по C-SPAN.

Думите му са в отговор на репортерски въпрос, дали Съединените щати са променили позицията си предвид развитието на ситуацията в зоната на военните действия в Украйна. Кърби заяви, че позицията не се е променила и че Съединените щати не са се съгласявали за нападения на руска територия.

По-рано през деня руското министерство на отбраната уточни, че през изминалата нощ са били унищожени 102 украински безпилотни летателни апарата. Беше отбелязано, че средствата за противовъздушна отбрана са унищожили и прехванали 51 самолета над Крим, 44 – над територията на Краснодарския край, шест БЛА – над Белгородска област и един – над Курска област.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки случилото се, заяви, че нападенията срещу руски региони са „игра с огъня“, като страната няма да остави без отговор посегателствата върху териториите си.

Тя уточни, че зад атаките на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) „ясно се вижда профилът“ на кукловодите от САЩ и Великобритания, които продължават да снабдяват Киев с тежки оръжия и ракети с далечен обсег и одобряват удари по руска територия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!