Хърватски евродепутат: В ЕС назрява разкол относно Украйна. До какво ще доведе?

от Лазар Лазаров
Европа, флаг, криза, знаме

Има нарастващо разделение сред европейските елити за това как да се реши конфликтът в Украйна, заяви пред руското издание  „Известия“ хърватският евродепутат Иван Вилибор Синчич.

Според него новият състав на Европейския парламент, който ще бъде сформиран след изборите на 6-9 юни, ще бъде по-прагматичен по този въпрос. Освен това позицията на Западните политици ще бъде повлияна от нарастващите им военни разходи и неотдавнашния успех на руската армия в Украйна.

Експертите са убедени, че на този фон европейските служители все повече ще се разделят на проатлантически и реалистки лагери.

Анализаторите обаче смятат, че е малко вероятен сценарий, при който конфликтът да бъде ефективно замразен на линията на съприкосновение.

На 10 май Русия предприе голяма офанзива в района на Харков. За по-малко от седмица руските сили успяха да освободят повече от 200 кв. км територия. Политологът и колумнист на Mysl Polska Матеуш Пискорски коментира пред Известия, че Западът следи отблизо успехите на руската армия в Украйна и това оказва влияние върху позицията на политиците по въпроса за мирното уреждане.

С напредването на руската армия в Западната преса се възродиха дискусиите за възможността за „корейски сценарий“ за разрешаване на украинския конфликт. Този вариант по същество включва замразяване на конфронтацията по линията на съприкосновение.Корейският сценарий“ е нереалистичен и Русия едва ли ще се съгласи с него, подчерта за „Известия“ докторът на политическите науки, доцентът във Факултета по световна политика на Московския държавен университет Алексей Фененко. „Корейският сценарий“ е разделянето на страната на две държави. На сегашната линия на съприкосновение това не дава нищо на Русия“, отбеляза той.

В някои европейски страни вече нарастват съмненията относно безусловната военна подкрепа за Украйна, заяви германският евродепутат Гунар Бек пред „Известия“. Според него в бъдеще само яростни ястреби ще се застъпват за връщането на Крим на Украйна. В дългосрочен план част от европейския истаблишмънт ще се умори от негъвкавия подход на украинския президент Владимир Зеленски, смята той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!