Украйна се изкачва сред най-задлъжнелите страни към МВФ. ГРАФИКА

от Лазар Лазаров

Основан през 1944 г., Международният валутен фонд (МВФ) подкрепя икономическия растеж на страните, като предоставя финансова помощ и насоки за политики за повишаване на стабилността, производителността и възможностите за заетост, пише ZerHedge.

Държавите търсят заеми от МВФ, за да се справят с икономическите кризи, да стабилизират своите валути, да приложат структурни реформи и да облекчат затрудненията в платежния баланс.

Фото: Statista

Най-задлъжнели страни на МВФ

В графиката Бруно Вендити от Visual Capitalist визуализира 10-те държави, които са най-задлъжнели на Фонда.

Класацията е съставена въз основа на данните на Международния валутен фонд за общия размер на необслужваните кредити към МВФ. Подбрани са най-новите данни за дълга на всяка държава, актуални към 29 април 2024 г.

Аржентина е на първо място в класацията. Дългът на страната към МВФ е еквивалентен на 5,3% от БВП на страната. Общо страната дължи над 32 милиарда долара.

Като член на Г-20 и основен износител на зърно, страната има дългови проблеми още от края на 90-те години на XIX в., когато изпада в неплатежоспособност след поемане на дългове за модернизиране на столицата Буенос Айрес. През последните шест десетилетия МВФ вече е спасявал страната над 20 пъти.

Отбелязва се, че 5 от 10-те най-задлъжнели страни се намират в Африка, докато три са в Южна Америка.

Единствената европейска държава в списъка Украйна разчита на международна подкрепа по време на конфликта с Русия. Изчислено е, че пълномащабното нахлуване на Русия в страната е причинило загубата на една трета от икономиката й. Страната дължи 9 милиарда долара на МВФ.

Общо почти 100 страни дължат пари на МВФ, а общата сума на всички тези дългове е 111 милиарда долара. На страните, изброени по-горе (първите 10), се падат около 69% от тези дългове.

Критично припомня, че по-рано бяха публикувани данни за това кои са най-задлъжнелите на Китай страни в света. По данни на Световната банка Пакистан и Ангола имат най-големи дългове към Китай с голяма разлика. И двете страни са взели милиарди заеми от Китай за различни инфраструктурни и енергийни проекти.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!