Депутат от АзГ: Нападението срещу Фицо ще окаже сериозно влияние на Европейските избори

от Лазар Лазаров

Опитът за убийството на словашкия премиер Роберт Фицо ще повлияе сериозно на предстоящите избори за Европейски парламент. Това мнение изрази Гюнар Линдеман, член на Камарата на депутатите на Берлин от партията „Алтернатива за Германия“ („АзГ“), в разговор с „Известия“ в четвъртък, 16 май.

Той обаче не изключи политически мотив зад покушението.

„Скоро предстоят изборите за Европейски парламент и Европейският съюз иска да продължи същия курс по отношение на Украйна. Но словашкият премиер Фицо има съвсем други интереси, той по-скоро избира проруски курс. В тази връзка други европейски политици се борят срещу него“, отбеляза политикът.

Според Линдеман възгледите на Фицо до голяма степен съвпадат с позицията на партията „Алтернатива за Германия“, която настоява за необходимостта от дипломатическо решение на руско-украинския конфликт.

Позицията на словашкия министър-председател е, че доставките на оръжие за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) трябва да бъдат прекратени, тъй като представляват значително разхищение на парите на данъкоплатците.

„Това със сигурност ще окаже голямо влияние върху изборите за Европейски парламент на 9 юни. Това е опит да се гарантира, че партията на Фицо в Словакия ще получи възможно най-малко гласове. Така и в Германия се бори с партията „Алтернатива за Германия“ посредством фалшиви новини в медиите.  Те не искат да подкрепят партиите, които действат разумно и искат дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна“, подчерта Линдеман.

Опитът за убийството на Робърт Фицо беше извършен на 15 май след заседание на кабинета. Премиерът излезе пред публиката, която го поздрави, след което се чуха няколко изстрела. В момента политикът е в болница и е в тежко състояние с опасност за живота, съобщиха от партията му.

Словашките издания уточняват, че в резултат на нараняванията си Фицо е получил коремен кръвоизлив. В сряда вечерта лекарите завършиха операция за спасяване на живота на министър-председателя на Словакия, която продължи почти четири часа. Политикът беше поставен в изкуствена кома. По-късно вицепремиерът и министър на околната среда на Словакия Томаш Тараба информира, че заплахата за живота на Фицо е намаляла и политикът е претърпял успешна операция.

Според съобщения в медиите стрелецът е 71-годишен мъж на име Юрай К. от град Левице. Както съобщава вестник Denník N, мъжът е произвел изстрел от късоцевно оръжие, което е официално регистрирано. Престъпникът е задържан.

Робърт Фицо преди това често е критикувал политиките на НАТО и Запада спрямо Украйна. На 29 април министър-председателят заяви, че подкрепя прекратяване на огъня в Украйна. Той отбеляза, че доставката на оръжие за Киев не е подходящо решение и средствата, отпуснати за това, са пропилени. Освен това той съобщи, че Словакия няма да ратифицира документи за приемане на Украйна в НАТО.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!