4 изстрела срещу Фицо. ОБЗОР!

от Лазар Лазаров

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е бил прострелян в сряда след заседание на правителството, съобщиха местни медии, като е получил наранявания по главата и гърдите, преди да бъде изведен бързо от екипа си за сигурност, предаде вестник Politico.

Жена на местопроизшествието в град Хандлова, Централна Словакия, беше цитирана от новинарския канал MNT.SK, че е чула три или четири изстрела. Тя видяла как Фицо пада на земята с наранявания по главата и гърдите. Свидетел разказа пред Ройтерс, че е чул няколко изстрела и един мъж е бил задържан от полицията.

Четири изстрела означават, че някой е бил „решен да убие словашкия президент“, коментира политическият анализатор на Sky News Майкъл Кларк, като  допълни: „Това не е случаен изстрел от някъде и не е инцидент“.

„Ясно е, че това е опит за убийство“, подчерта той.

Кларк поставя и въпросът: „Ще даде ли това на коалиционното правителство да натисне опозицията? Или това ще предизвика антиправителствено движение?“

Видеозапис, очевидно заснет на мястото на инцидента, показва как охраната на Фицо го вдига под мишниците и го качва на задната седалка на черна лимузина.

Парламентът на Словакия беше информиран за нападението и незабавно преустанови дейността си.

Шок, безпокойство и добри пожелания за Фицо се изсипаха от европейски лидери след стрелбата, пише Politico.

„Напълно шокирана от днешната брутална и безразсъдна атака срещу министър-председателя на Словакия Роберт Фицо, която осъждам по възможно най-категоричен начин“, заяви напускащият словашки президент Зузана Чапутова в публикация в социалната мрежа X.

Михал Шимечка, опозиционен лидер, заяви на свой ред, че е „шокиран и ужасен“ от стрелбата.

„Категорично осъждам подлата атака срещу премиера Робърт Фицо. Такива актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо, семейството му“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Бях дълбоко шокиран от отвратителното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Робърт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“– заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

Източник: Politico; Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!