Politico: „Времената се промениха!“ Германия подготвя почвата за връщането на казармата?

от Лазар Лазаров

По-широкообхватното преразглеждане на военните действия, наложено от нахлуването на Русия в Украйна и влошаването на ситуацията със сигурността, налага преосмисляне на наборната военна служба в Германия. Екипът на германския министър на отбраната Борис Писториус е прекарал седмици в изготвяне на предложения за начина, по който би могла да функционира подобна система. Това пише вестник Politico, като се позовава на източници.

Отбелязва се, че Германия отмени проекта за наборна военна служба през 2011 г., но войната на Русия в Украйна налага преосмисляне.

„Убеден съм, че Германия се нуждае от някакъв вид наборна военна служба“, заяви министърът на отбраната Борис Писториус пред публика в университета Джон Хопкинс в Съединените щати миналата седмица, като определи решението на бившия канцлер Ангела Меркел да прекрати наборната повинност като „грешка“.

„Времената се промениха“, подчерта той.

Въпреки че идеята за възстановяване на някаква форма на национална военна служба набира сила, това може да изисква промяна на конституцията и набиране на милиарди за покриване на допълнителните разходи за събиране, изхранване, обучение, въоръжаване и настаняване на десетки хиляди новобранци, се казва в материала на изданието.

Екипът на Писториус е прекарал седмици в изготвяне на предложения за начина, по който би могла да функционира подобна система, а официални лица твърдят, че той планира да започне публичен дебат по темата преди лятната парламентарна ваканция.

На 22 април плановиците на министерството на отбраната представиха доклад с три варианта: запазване на армията в сегашния й вид, но увеличаване на усилията за насърчаване на набирането на персонал; повторно активиране на наборната повинност за 18-годишни мъже и селективно избиране на до 40 000 души годишно за служба, както се прави в Скандинавия; или да се стигне докрай и военната служба да стане задължителна за всички мъже и жени.

„Министерството в момента изяснява дали общата задължителна служба или военната служба има смисъл“, коментира говорител на министерството, добавяйки, че въпреки че „не зависи от министерството да реши дали ще има връщане към наборната служба“, целта е да се подготви почвата за обществен дебат.

Говорейки в Стокхолм във вторник, канцлерът Олаф Шолц заяви, че няма да има връщане към масовата военна служба. „Това вече не би проработило“, отбеляза той, добави, че преди за тази цел е имало „много повече войници, много повече казарми,  много повече инфраструктура“.

От редакцията на вестника отбелязват, че всичко това е част от по-широкообхватното преосмисляне на военните действия, наложено от нахлуването на Русия в Украйна и влошаването на ситуацията със сигурността.

По време на Студената война Германия харчи около 4 % от БВП за отбрана и разполага с армия от 400 000 души заедно с 2500 тежки танка. Сега тя разполага с около 180 000 военнослужещи и за пръв път от години постига целта на НАТО за 2% разходи само благодарение на специален фонд от 100 милиарда евро, който вероятно ще бъде изчерпан до 2028 г.

Готови за служба

Връщането към наборната служба е част от по-широко военно преосмисляне. Писториус представи нова военна доктрина, която има за цел да превърне Бундесвера в сила, която може да „води война“ и е по-пригодена за териториална отбрана.

Той прекара последните месеци в проучване на други национални модели на военна служба, като, отбелязва вестникът, Швеция привлече вниманието му. Там само малцина 18-годишни са поканени да служат, което прави военната служба престижно начинание. Същото се случва и в Норвегия, докато в Дания жените ще бъдат призовавани в бъдеще в рамките на неутрален по отношение на пола процес на подбор.

Въпреки това, отбелязва Politico, конституцията на Германия ще трябва да бъде променена, за да бъде въведена обща военна повинност, което изисква сложно мнозинство от две трети в Бундестага.

Писториус също е изправен пред предизвикателства от кабинета поради  предпазливостта сред либералните Свободни демократи (FDP) и Зелените, които също са част от коалицията.

Припомня се, че по-рано този месец опозиционните Християндемократи подкрепиха предложението за повторно въвеждане на военната повинност, представено от младежкото крило на партията, като част от собствената им програма.

Отбелязва се, че войната на Русия срещу Украйна променя общественото мнение: Анкета на обществена телевизия показа, че мнозинството от германци подкрепя връщането на националната служба.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!