Явор Костадинов: Китай приоритизира Източна вместо Западна Европа

от Лазар Лазаров

Китай приоритизира Източна Европа. Такова мнение изрази Явор Костадинов, гл. ас. в Департамента за външна политика в Университета Мин Чуан, Тайван, където живее от 13 години, в интервю за БНР.

Той анализира посещението на китайския президент Си Дзинпин във Франция и две източноевропейски държави – Сърбия и Унгария.

„Посещението в Сърбия бе на датата на бомбардировката на китайското посолство там през 90-те. По този начин Китай сигнализира за единен фронт между Белград и Пекин“, коментира той.

Тази година останаха само Макрон и Фон дер Лайен, отбеляза в сравнителен план Костадинов, подчертавайки отсъствието на германския канцлер Шолц при сегашната европейска визита на китайския лидер.

„Когато Шолц посети миналия месец Китай, Франция беше доста тиха и не даде рамо на германците“, напомни Явор Костадинов.

„Китай приоритизира Източна Европа, не Западна“, смята преподавателят в предаването. Според него става дума за „сигнал, че Източна Европа може би ще е по-важна за Китай, отколкото Западна Европа“ и че Сърбия и Унгария може да са „модел за развитие“ и на други държави, например Черна гора и Босна и Херцеговина в Западните Балкани, които по думите му са уязвими.

„Троянски кон“ е преувеличено като сравнение. Унгария за най-важните неща е все още с Евросъюза“, отбеляза Костадинов.

Китай няма желание да се намеси, за да разреши войната в Украйна, посочи още българският преподавател. „Войната е в техен интерес. Нито прекалено силна Русия, нито колабираща Русия би била в техен интерес“, поясни той.

Явор Костадинов не вижда риск в близко бъдеще от сериозен конфликт, свързан с Тайван. „Твърденията, че Тайван е едно от най-опасните места на света, всички тези неща са огромни хиперболи. Според мен няма опасност в близко бъдеще за сериозни военни конфликти в района“, обясни той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!