Най-мощната магнитна буря за последните 20 г. достигна Земята

Най-мощната магнитна буря за последните 20 години, причинена от слънчеви изригвания вече достигна Земята. Мощността ѝ е с най-високия показател от петстепенната скала – G5. Това съобщи Метеорологичната служба на САЩ. За последен път толкова силна магнитна буря е регистрирана през октомври 2003 г. 

По-рано ръководителят на Лабораторията по слънчева астрономия на Института за космически изследвания на Руската академия на науките Сергей Богачев прогнозира началото на силна магнитна буря на Земята, чиято мощност ще бъде не по-малка от G4,33. Според него тя ще продължи от 20 до 40 часа.

По-рано Богачев заяви пред РИА Новости, че в близките дни след серия слънчеви изригвания на Земята може да се появи магнитна буря от най-високо ниво за първи път от 20 години насам. Той обясни, че част от четири облака плазма, изхвърлени от звездата, ще се се слеят в един много голям, който ще удари магнитното поле на Земята.

Силата на магнитните бури се оценява по петстепенна скала.

Бурите от клас G1 се считат за най-слаби и имат малко или никакво въздействие върху електрическите уреди.

Ниво G3 е силна буря, тя влияе пряко на енергийните системи и причинява прекъсвания в сателитната навигация и радиокомуникациите.

Максималното ниво е G5, което може да причини широкообхватни проблеми с електропреносната мрежа и сериозни смущения в сателитните и радиокомуникациите.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!