Г-7 взе завой по отношение на конфискацията на руски активи

Знамената на държаите от Г-7

Представители на Г-7 негласно заявяват, че въпросът за пълната конфискация на руски активи вече не се обсъжда, пише Financial Times. Изданието е цитирано от РИА Новости. 

„Докато Украйна продължава да настоява за пълна конфискация на активите на Русия, представители на Г-7 насаме казаха, че темата вече не се обсъжда. Вместо това те проучват алтернативни начини за извличане на финансиране от замразени активи“, съобщава изданието.

Както отбелязва вестникът, европейските страни искат да стоят далеч от всичко, което може да засегне самите активи, „от страх от отмъщение“.

След началото на специалната операция в Украйна страните от Г-7 и ЕС замразиха почти половината от руските валутни резерви

в размер на около 300 милиарда евро.

Западните страни активно търсят начин да конфискуват тези активи и да ги прехвърлят на Киев .

Кремъл заяви, че вземането на подобни решения „би било още една стъпка в нарушаване на всички правила и норми на международното право“. Министерството на външните работи на Русия нарече замразяването на руски активи кражба, като отбеляза, че тези стъпки са насочени не само към средствата на частни лица, но и към държавните активи на Москва .

Както уточни външният министър на Русия Сергей Лавров, Русия ще отговори в случай на конфискация на замразени руски активи на Запад. Той добави, че Москва „също има възможност да не върне онези средства, които западните държави държат в Русия и които бяха замразени в отговор на изземването на руските държавни резерви“ и че „не може да има съмнение“, че Москва ще действа реципрочно.

На този фон днес стана ясно, че Арбитражният съд в Москва е наложил запор върху 100% от акциите на Commerzbank и активи на JPMorgan в размер на 12,35 млн. евро по иск на Транскапиталбанк (TCB). Според наличната информация под запор са ценни книжа, парични средства и недвижимо имущество, съобщи News.ru.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!