Дания вкарва и жените в казармите. Скоро

от Лазар Лазаров

Военната повинност за жените може да бъде въведена в Дания след следващите парламентарни избори през 2026 г. Това заяви министърът на отбраната на страната Троелс Лунд Поулсен, предаде ТАСС.

В средата на март датското правителство обяви плановете си за значително преструктуриране на системата за наборна военна служба, като едно от нововъведенията е, че жените и мъжете ще бъдат призовавани при напълно равни условия.

„Изразходвах много енергия за обсъждане на модели за постигане на целта по начин, който да гарантира пълно равенство за жените“, цитира министъра информационната агенция Ritzau. „Но и с разбирането, че това трябва да стане след следващите избори, защото някои партии не искат това да се случи през този мандат“, добави той.

Либералният алианс и Датските демократи се противопоставят на военната служба за жени поради различни идеологически съображения, отбелязва TAСС.

Нововъведението трябва да стане част от споразумението за отбрана между парламентарно представените партии, около което в момента се водят преговори. Обсъждането може да завърши с обединяване на политическите сили, които приветстват призоваването на жени в армията, и приемане на законопроекта без двупартийно споразумение. „Надявам се, че крайните позиции могат да бъдат обединени. „За мен е изключително важно да можем да продължим напред с укрепването на отбраната на Дания“, подчерта министърът на отбраната на страната.

Службата на жените в Дания вече е доброволна, но те могат и да я напуснат по собствено желание. Съгласно законопроекта кабинетът ще удължи срока на наборната служба от 4 на 11 месеца и ще увеличи броя на наборните войници от 4700 на 5000. Планира се те да получат основно обучение през първите пет месеца, след което ще могат да постъпят на оперативна служба и да придобият допълнителни умения

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!