Блинкен постави ултиматум на Китай и заплаши страната с нови санкции! ВИДЕО

Съединените щати са готови да засилят натиска върху Китай, по-специално да въведат нови санкции, ако страната не спре да подкрепя военно-промишления комплекс (ВПК) на Руската федерация. Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен съобщи това на 26 април след среща с китайския президент Си Дзинпин. Предаването е извършено в YouTube канала на Държавния департамент на САЩ.

Той отново обвини Китай, че доставя на Руската федерация стоки с двойна стойност (използвани за промишлени и военни цели). Държавният секретар на САЩ отбеляза, че подкрепата за Русия, която според него е „най-голямата заплаха за европейската сигурност след края на Студената война“, очевидно няма да помогне на Китай да засили отношенията си с европейските страни.

„Както казахме на Китай, гарантирането на трансатлантическата сигурност е ключов интерес на САЩ. В нашите днешни дискусии дадох да се разбере, че ако Китай не реши този проблем, ние ще го направим“, каза Блинкен.

Той също така поясни, че подкрепата на Китай за Русия в конфликта в Украйна също може да провокира САЩ към нови санкции.

Блинкен припомни, че американската страна вече е наложила санкции срещу повече от 100 юридически лица от Китай, като ограничителните мерки са засегнали и контрола върху износа и други области.

Преди срещата с Дзинпин Блинкен проведе петчасови разговори с китайския външен министър Уанг И. Последният, според CNN, даде да се разбере, че все още съществува остро напрежение между двете сили и също така обвини Съединените щати, че „вземат“ безкрайни мерки за потискане на китайската икономика, търговия, наука и технологии.“

Ден преди това руският президент Владимир Путин, в кулоарите на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (RSPP), обяви плановете си да посети Китай през май .

Ето и изказването на Блинкен:

По време на днешните разговори отново изразих сериозната ни загриженост относно доставките от Китай на компоненти, които са в основата на бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна. Китай е основен доставчик на металорежещи машини, микроелектроника и нитроцелулоза, която е от решаващо значение за производството на боеприпаси, ракетно гориво и други продукти, които Москва използва за изграждане на отбранително-промишлената си база, произвеждаща ракети, безпилотни самолети, танкове и други оръжия, които президентът Путин използва, за да нахлуе в суверенна държава, да унищожи енергийната ѝ мрежа и друга гражданска инфраструктура и да убие невинни деца, жени и мъже.

На Русия ще ѝ бъде трудно да продължи настъплението си без подкрепата на Китай.

По време на срещите ми със съюзниците от НАТО по-рано този месец и с партньорите ни от Г-7 миналата седмица чух едно и също послание: подхранването на руската отбранителна индустриална база заплашва не само украинската, но и европейската сигурност. Пекин не може да постигне по-добри отношения с Европа, като продължава да поддържа най-голямата заплаха за европейската сигурност след края на Студената война. Както казваме на Китай, гарантирането на трансатлантическата сигурност е основен интерес на САЩ.

По време на днешните ни дискусии дадох ясно да се разбере, че ако Китай не реши този проблем, ние ще го направим.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!