Въпреки санкциите френска компания предоставя технологии, от които лично Путин се възползвал

от Лазар Лазаров

Френска компания, базирана в Шатору, продължава да доставя авионика и друго бордово електронно оборудване за руски самолети, използвани от високопоставени военни и политически фигури, пише RMXNews.

Отбелязва се, че оборудването позволява сигурна и надеждна комуникация за мобилните телефони, използвани от руски официални лица, включително президента Владимир Путин и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Компанията PGA – дъщерно дружество на American Astronics Group –  предоставя усъвършенствани системи, които контролират различни аспекти на полета, от осветление в кабината до системи за комуникация и предаване на данни, за самолети, използвани от високопоставени руски служители.

„За оборудване, модернизиране или поддръжка на самолетите на високопоставени руски служители и олигарси руските власти използват специалисти от компания, базирана в сърцето на Франция, в Шатору, на няколко хиляди километра от Москва“, пише френският вестник Le Parisien в разследващ материал.

Оборудването, предоставено от PGA, позволява сигурна и надеждна комуникация за мобилни телефони, използвани от руски официални лица, включително президента Владимир Путин, заместник-ръководителя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, министъра на отбраната Сергей Шойгу, говорителя на президента Дмитрий Песков и други високопоставени служители.

Самолети като Ил-96 и Сухой 100, използвани от Шойгу и Песков, са сред тези, които са оборудвани с електроника, доставена от френската компания. Бизнесът с руски клиенти не само продължава въпреки санкциите, но също така се разширява, като, според съобщенията компанията, печели между 4 и 5 милиона евро приходи от продажбите на комуникационни устройства в Русия, което съответства на снабдяването с оборудване на седем самолета.

За да се избегнат санкциите, разследването разкрива сложна схема, включваща изпращане на оборудване в контейнери, пълни с различни предмети, до дружество, работещо близо до Ереван, Армения, преди да бъде транспортирано до Москва за монтаж. Оказва се, че плащанията към френското дружество се извършват през Дубай в Обединените арабски емирства.

Въпреки това в схемата възникнаха усложнения в резултат на напрежението между Русия и Армения, което наложи промяна на транспортния маршрут директно до Москва. Това е установено чрез проследяващи устройства, прикрепени към товара.

Критично припомня, че по-рано беше съобщено, че  докато френският президент Еманюел Макрон заплашва, че ще изпрати войски в Украйна, за да воюват срещу Русия, страната му подхранва руските военни усилия, като купува от Москва природен газ на стойност 600 милиона евро през първите три месеца на 2024 г.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!