Валерий Бурт: Как европейските лидери унищожават цивлизационните правила и норми

Валерий Бурт, Фонд за стратегическа култура

от Лазар Лазаров

Неотдавнашната двудневна среща на върха на ЕС не беше обикновена, а извънредна. Следователно от него трябваше да се очакват необичайни или дори съдбоносни решения. Всичко обаче се оказа скучно и банално – както винаги. Изобилие от господа и редица дами, придавайки на себе си важен вид, говореха за същото, както винаги – как да подчинят Русия и да помогнат на Украйна. 

Истеричният глас на Зеленски, на когото му остава по-малко от месец като законен президент, обичайно се открояваше в общия хор. След този период той ще се превърне в субект със странен и неразбираем статут – бивш актьор и бивш държавен глава.

Междувременно този тип в оръфана тениска обичайно молеше Запада за оръжия, по-специално системи за противовъздушна отбрана, отново повтаряйки, че те са необходими не само за защитата на Украйна, но и за защитата на цяла Европа за която се предполага, че претендира коварната и ужасна Русия. 

Зеленски не само поиска, но и упрекна партньорите в недостатъчно усърдие. „Все още не сме получили милионите артилерийски снаряди от Европейския съюз, за ​​които толкова много се говори. А другите инициативи все още не са напълно реализирани.“

Но лидерите на Европейския съюз не се обидиха, а кимнаха виновно и смръщиха вежди, имитирайки загриженост за Украйна. По-специално, германският канцлер Шолц се похвали, че Германия вече е изпратила третата система Patriot в Украйна и призова други страни да последват примера му. Нидерландският министър-председател Марк Рюте предложи да се прегледа арсеналът и да се установи какво още може да се предаде на Украйна. Това обаче е по-скоро игра за пред публиката, тъй като Амстердам, според вестник De Telegraaf, вече е обявил, че няма да може да прехвърли своите системи Patriot в Киев.

Премиерите на Словакия и Полша – Роберт Фицо и Доналд Туск – също отказаха помощ на Зеленски. Последният подчерта, че Полша е фронтова държава и поради това не може да помогне на Украйна, и изрази надежда, че НАТО ще помогне на Украйна. Другите приятели на Украйна като цяло запазиха срамно мълчание. Но ЕС, който не толерира свободомислието, устреми любопитния си поглед към Гърция и Испания, които имат системи Patriot и бездействат. Но лидерите на тези страни все още не са дали отговор.

Тяхното колебание е разбираемо: прехвърлянето на системи за противовъздушна отбрана на Украйна почти сигурно означава бързото им превръщане в купчина метални отпадъци, тъй като Patriot е основна мишена за руските въоръжени сили.  Освен това военното положение за Киев се влошава от ден на ден. Оръжията, предоставени на Украйна, или ще бъдат унищожени от руснаците, или заловени като трофей.

В резултат на това участниците в срещата не се споразумяха за военна помощ на Украйна. Въпреки това Зеленски най-вероятно ще получи още една подаяние, и то вероятно няма да бъде незначително. „Решението да се използват печалбите от замразените активи на Русия беше взето от всички 27 страни от ЕС“, каза председателят на Европейската комисия фон дер Лайен. Това означава, че Европа все пак реши да извърши небивал досега грабеж. Сега уважаемите, излъскани господа от ЕС са престъпните авторитети на Стария свят. 

Обирджиите обявиха, че смятат да действат незабавно. Според същия фон дер Лайен, „ако работим със същото темпо като сега, първото плащане, което оценяваме от два и половина до три милиарда евро, може да бъде инвестирано във военните нужди на Украйна през тази година“.

Това означава, че ръководството на Европейския съюз е стъпило на пътя, водещ към пропастта. Наскоро президентът на Европейската централна банка Лагард каза, че прехвърлянето на над 260 милиарда долара руски замразени активи към Украйна може да доведе до „нарушаване на международния правенрз ред“. По-точно, това е разрушаването на всички финансови правила и норми, разпадането на дългогодишните основи на икономическата система. Кой оттук нататък ще повярва на договори, споразумения, хартии с внушителни гербове и подписи на важни личности?! 

Имаше осезаемо чувство на нервност на срещата на върха в Брюксел, което ще се засили с наближаването на изборите за Европейски парламент през юни. Този извод се налага от радикалните промени в страните от континента, където евроскептиците уверено отхвърлят диктатурата на Брюксел.

Освен това има внушителна група от критици на антируските санкции и привърженици на възобновяването на диалога с Москва. Либералната Партия на свободата доказа силата си на изборите в Нидерландия. Във Франция не е стихнал пламъкът на Льо Пен, лидерът на „Националния съюз“, която си сътрудничи с близки формации – италианската „Лига“ и „Алтернатива за Германия“. Както винаги, „бунтарят на Европа“ Виктор Орбан се чувства уверен. 

Между другото, в навечерието на срещата на върха унгарският лидер нанесе още един удар на „началниците“ от ЕС. Според него всичко в Съюза е ужасно: мигрантите са напълнили Европа, доставките на украинско зърно водят до обедняване на фермерите. Престъпността се увеличава, нравствеността запада заради угаждането на поддръжниците на ЛГБТ движението, които разрушават семейните и културните ценности.

Според Орбан сегашното ръководство на ЕС, което е доказало своята несъстоятелност, трябва да подаде оставка. То е виновни и за превръщането на всички страни от Съюза в участници в конфликта в Украйна. Освен това Орбан обвини ЕС в „политическо изнудване“, което по-специално използва фон дер Лайен. Той припомни изказването й, в което дамата заплаши да лиши Унгария от евросубсидии заради „неправилната” й позиция спрямо мигрантите и ЛГБТ представителите.

В заключение – обобщение. Всичко, което беше казано на срещата, няма нищо общо с промените в Европа, които отдавна са назрели. Като цяло това е логично – хората, които ръководят ЕС, са далеч от живота, възгледите им са остарели и закостенели. Те защитават не интересите на жителите на страните от континента, а своите – лични и меркантилни. Затова към тези господа трябва да се отнасяме по съответния начин – спокойно, без емоции и дори със съжаление. Сякаш са болни. 

Но болните поне имат шанс да се излекуват. Европейските лидери, от друга страна, са напълно безнадеждни.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!