Защо САЩ планират санкции срещу израелската армия?

от Лазар Лазаров

САЩ планират да наложат санкции на три подразделения на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) заради нарушения на човешките права, което вече предизвиква остра реакция в Израел, пише руският вестник „Известия.“

Този ход на Вашингтон трябва да се разглежда като опит на администрацията на Байдън да покаже, че не фаворизира израелското правителство на фона на продължаващата война в Ивицата Газа, смятат експерти.

Такава рязка промяна в риториката на Вашингтон е свързана преди всичко с предстоящите президентски избори в САЩ, смята политологът Фархад Ибрагимов. Според него по този начин администрацията на Байдън се опитва да запази лицето си и да демонстрира, че е готова да признае престъпленията на своя съюзник.

„Администрацията на САЩ иска да покаже, че срещу неговия основен регионален съюзник Израел. също ще бъдат предприети решителни мерки. Важно е да се демонстрира, че няма да има отстъпки. Освен това позицията на демократите по отношение на Нетаняху винаги е била решителна. Те му нямат доверие, смятат го за узурпатор и диктатор“, коментира Ибрагимов.

„Операцията в Рафа означава голям брой жертви сред цивилното население. С въвеждането на санкции срещу израелски батальон САЩ се опитват да се защитят от обвинения в подкрепа на израелските военни престъпления. Това е своеобразен жест към онези сили, които остро осъждат подкрепата на Вашингтон за неговия съюзник, довела до огромен брой жертви в Ивицата Газа“, заяви пред „Известия“ експертът от Руския съвет по международни отношения (РСМВ) Кирил Семьонов.

Критично припомня, че по-рано беше съобщено, че технологичният гигант Google уволни 28 служители заради участието им в 10-часова демонстрация в два от офисите на технологичния гигант в Калифорния и Ню Йорк. Седящият протестът е бил срещу договор на компанията с Израел.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!