Според Шолц, Путин нямал право да цитира немски философ

от Лазар Лазаров

Канцлерът на Германия Олаф Шолц отказа на руския президент Владимир Путин правото да се позовава на германския философа Имануел Кант, съобщи германският вестник Die Zeit.

„Агресивната война на Путин противоречи на всички фундаментални твърдения на Кант“, заяви Шолц в реч по случай церемонията на Берлин-Бранденбургската академия на науките за отбелязване на 300-годишнината от рождението на Кант.

„Путин няма и най-малкото право да се позовава на Кант“, подчерта Шолц, като добави:  „Въпреки това режимът на Путин остава решен да присвои Кант и работата му на почти всяка цена.“

Както отбелязва Die Zeit, Путин обича да описва философа, чийто роден град Кьонигсберг сега е руският ексклав Калининград, като свой любим философСпоред Шолц обаче идеите на Кант за правата на човека и човешкото достойнство, както и мислите му за войната и мира, не могат да се съчетават с това, което руският президент практикува в страната си, и с инвазията в Украйна.

Критично припомня, че по-рано германският канцлер заяви, че ерата на използването на изкопаеми горива е към края си, което означава промяна на индустриалните процеси. В същото време обаче Шолц изказа благодарност на норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре за това, че е предоставил на Германия газ след прекъсването на търговските връзки с Русия. 

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!