И Politico ни отписа за еврозоната през януари 2025 г.

от Лазар Лазаров

България няма да успее да се присъедини към еврозоната на целевата дата 1 януари 2025 г. – не само заради политическите сътресения в страната, но и заради продължаващата инфлация и липсата на обществена подкрепа. Това пише вестник „Politico’, като се позовава на мнението на експерти и политици.

„Намираме се по средата на политическа криза“, коментира пред изданието българският евродепутат социалист Петър Витанов. Това би направило „невъзможно“ страната да се присъедини към еврозоната до началото на годината, като се отбелязва, че в България ще се проведат шестите поред национални избори от 2021 г. насам.

„Наистина не знаем какво ще бъде следващото правителство и дали това ще бъде един от техните приоритети“, подчерта Витанов.

Още преди предходното правителството да падне, страната даваше сигнали, че може да пропусне предвидената дата за влизане в еврозоната. Тогавашният министър-председател Николай Денков заяви през януари, че целта „не е свещена“. Първоначално България възнамеряваше да се присъедини към общата валута в началото на 2024 г., но миналата година трябваше да отложи тази цел с една година, тъй като все още не отговаряше на критериите за присъединяване.

Според Чинция Алсиди, старши научен сътрудник в брюкселския мозъчен тръст CEPS, влизането на България в еврозоната би било по-реалистично „най-рано“ през януари 2026 г., като се имат предвид техническите предизвикателства, свързани с промяната на националната валута.

Официални лица и експерти, занимаващи се с техническите аспекти на присъединяването, заявиха пред Politico, че присъединяването в средата на годината би било нетипично. Обикновено страните се присъединяват в началото на годината по административни причини.

Присъединяването към еврозоната е обикновено скрит процес на ЕС, при който страните се оценяват от Европейската централна банка, преди финансовите министри на ЕС, евродепутатите и правителствените ръководители да обсъдят въпроса.

Отбелязва се, че „критериите за конвергенция“, на които една страна трябва да отговаря, за да се класира, включват наличие на стабилен обменен курс, постигане на целите за държавния дефицит и съотношението на дълга и привеждане на националното законодателство в съответствие със законодателството на ЕС.

Следващият доклад на ЕЦБ за България, който ще определи дали е готова да се присъедини, се очаква да излезе преди лятото.

Politico отбелязва, че инфлацията у нас продължава да бъде проблем. За да се присъедини към еврозоната, България трябва да постигне средна инфлация не повече от 1,5 процентни пункта над тази на трите „най-добре представящи се“ държави от ЕС – неясна категория, която създава сива зона за точната стойност на необходимата инфлация. Най-скорошната страна, която се присъедини към еврозоната, Хърватия през 2023 г., се възползва от селективен подбор на данни, когато ѝ беше позволено да се присъедини въпреки по-високия процент.

„Единственото препятствие за България са критериите за инфлация“, посочи Жолт Дарвас, старши сътрудник в базирания в Брюксел икономически мозъчен тръст Bruegel. „Тя (България – бел. ред.) е в добра бюджетна позиция – ниски публични дългове, контролиран бюджетен дефицит“, добави той.

Текущата прогноза на страната за инфлация от 2,9% през 2025 г. би „предполагала, че България може да се присъедини през 2026 г.“, смята Дарвас. Той добави, че има „известно пространство за маневриране“ дали същата сива зона, която позволи на Хърватия да се присъедини през 2023 г., може да се използва за съкращаване на графика за присъединяване на България, но подчерта, че такова действие „трябва да бъде оправдано“.

Както пише вестникът, теоретично София ще поиска от ЕЦБ нов доклад за конвергенцията към края на тази година, който ще съдържа достатъчно нисък показател за инфлацията, за да може да се присъедини към еврозоната до средата на 2025 г. Но на практика служителите на ЕС, които ще участват в техническия процес, се съмняват дали това ще бъде осъществимо.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!