Европейската комисия дава на съд Германия. Руският газ е в основата

от Лазар Лазаров
Ораф Шолц, канцлер на Германия

Неназовани източници на агенция Ройтерс заявиха, че Европейската комисия се готви да съди Германия за нейните такси за закупуване на газ от германски хранилища в нарушение на правилата на единния пазар на Европейския съюз, пише Oil Price.

До няколко дни се очаква Европейската комисия да заведе дело за процедура за нарушение срещу германската тарифа. Toва съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама неназовани източника, въпреки че говорител на Комисията заяви пред агенцията, че преговорите по случая продължават.

„Очаква се Европейската комисия да съди Германия за това, че е начислила на своите съседи допълнителна такса за закупуване на газ от нейното хранилище“ се казва в материала на агенцията.

Както пише Ройтерс,  позовавайки се на енергийния регулатор на ЕС, тарифата създава по-високи цени на газа в някои страни от ЕС. 

Германската тарифа върху покупките на складиран газ е сравнително ново развитие, възникнало след нахлуването на Русия в Украйна, водещо до забраната на ЕС на вноса на руски газ по тръбопроводите, и след спирането на тръбопровода „Северен поток“, свързващ Русия и Германия.

Германия е обвинена, че използва своите съседи, за да запълни фискалния си дефицит, създаден от необходимостта страната да запълни хранилището си с по-скъп, неруски газ.

Според Ройтерс тази такса най-малкото се е утроила от въвеждането й през октомври 2022 г.

Според някои членове на ЕС правилата на единния пазар на блока не позволяват търговски тарифи между неговите членове.

„Оставаме във връзка с германските власти по този въпрос, включително на политическо ниво…не спекулираме с възможно откриване на процедури за нарушение“, коментира говорител на Комисията пред Ройтерс, докато говорител на Министерството на икономиката на Германия твърди, че тарифата е в духа на „европейската сигурност“, като позволява на страната да запълни запасите си.

Във вторник австрийският вицепрезидент на Европейския парламент Отмар Карас и австрийският министър на енергетиката Леоноре Гевеслер разкритикуваха тарифите за транзит на газ на Германия пред Европейската комисия, твърдейки, че по-високите такси правят по-трудно за някои от източните членки на блока да се откажат руския газ.

Крайният резултат, според австрийските власти, е, че австрийците и другите членове на блока – предимно източноевропейци – са платили сметката за милиардите кубични метри газ, закупени от Германия, когато цените са били високи.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!