Вучич: Прищина ще удари сърбите, когато и Украйна засили контраофанзивата си

Сръбският президент Александър Вучич смята, че косовският министър-председател Албин Курти планира да окаже натиск върху косовските сърби преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. По същото време Вучич смята, че и Украйна ще активизира контраофанзивата си, пише Коммерсантъ.

„Очаквам утре или вдругиден да започне подновената украинска контраофанзива, а по същото време и офанзива срещу сърбите в Косово и Метохия“, прогнозира Александър Вучич по сръбската телевизия (цитиран от Srbija Danas).

 

Според него, украинските власти ще се опитат да демонстрират успехите на украинската армия преди срещата на върха на НАТО. „За тях е важно това да стане преди срещата на върха във Вилнюс, защото очакват да получат „отворен билет“ за членство в НАТО и са сигурни, че с голяма офанзива и удар срещу руските сили това може да стане“, каза сръбският президент.

 

Според Александър Вучич трябва да очакваме украинско настъпление в посока Бахмут, както и в посока Енергодар и Мелитопол. „Смятам, че те са подготвили няколко десетки бригади и ще пробият руската отбрана в тази част. Не „подкрепям“ никого, но мисля, че това ще се случи, разбира се, с огромни жертви“, добави той.

Ден по-рано, на 1 юли, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинската армия планира да „покаже резултати“ от контраофанзивата преди срещата на върха на НАТО, която започва във Вилнюс на 11 юли. Руското министерство на отбраната съобщи за началото на мащабна украинска контраофанзива на 4 юни.

 

Източник: Kommersant

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!