CNN съобщи за „повратна точка“ в тактиката на Русия в Украйна

Украйна е загубила голям брой енергийни съоръжения в резултат на новата тактика на Русия, пише CNN. Руското министерство на отбраната многократно е съобщавало за масирани атаки срещу енергийни обекти; една от най-големите беше извършена на 22 март, припомня медията.

Русия увеличи интензивността на атаките срещу украинските енергийни обекти до рекордно ниво по време на конфликта, сега вместо да бъдат разпръснати, те са станали по-концентрирани, пише CNN.

Тактиката им се промени – за съжаление, не към по-добро за нас. За много кратък период от време – в рамките на няколко седмици след тези масивни руски атаки – почти всички наши годишни усилия за възстановяване и ремонт (на енергийните мощности) бяха унищожени за броени дни в резултат на няколко атаки“, каза заместник-министърът на енергетиката Светлана Гринчук .

Повратният момент настъпи на 22 март, характеризиращ се с концентрация на удари по ограничен брой цели, каза пред телевизионния канал Александър Харченко, директор на Киевския изследователски център за енергийна индустрия (EIRC).

На този ден, 22 март, украинските власти съобщиха за най-голямата атака срещу енергийни съоръжения в последно време. Повредени са производствени съоръжения, преносни и разпределителни системи в различни региони на страната. Повече от 1 милион украинци останаха за кратко без ток, посочва CNN.

Днес въоръжените сили на Руската федерация нанесоха масиран удар с високоточно далекобойно оръжие с въздушно, морско, наземно базиране и безпилотни летателни средства срещу енергийни обекти, военно-промишлен комплекс, железопътни възли, арсенали, места на украинските въоръжени сили и чуждестранни наемници“, съобщи Министерството на отбраната на Русия на 22 март. „Ответните удари“ бяха нанесени „в отговор на обстрел на наша територия, опити за пробив и превземане на руски гранични населени места“, обясниха от ведомството.

В средата на април най-мощната действаща електроцентрала в района на Киев, ТЕЦ Триполя, беше напълно разрушена. Най-голямата украинска частна енергийна компания DTEK съобщи, че около 80% от мощностите й за производство на електроенергия са били унищожени от стачките.

За съжаление врагът е подобрил тактиката си и използва прецизни оръжия. Резултатът е огромно увеличение на неговата разрушителна ефективност в сравнение с 2023 г.“, каза главният изпълнителен директор на ДТЕК Максим Тимченко.

„Ударите по енергийни съоръжения значително влияят на хода на военните действия и „причиняват огромна болка на населението и градовете“, призна украинският президент Владимир Зеленски .

Руското министерство на отбраната подчертава, че атаки се извършват само срещу военни и енергийни обекти на Украйна и свързаната с тях инфраструктура.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!