Иран определи атаката си срещу Израел, като завършен отговор. ОБЗОР

Ракетна атака на Израел

В 03:00 часа бг време приключи военната операция на Иран срещу Израел. Според израелския вестник Маариф над 150 ракети са били изстреляни от Иран.

Обобщението от кореспондентите на Ал Джазира: ударите са били концентрирани в Южен и Северен Израел. Има данни за нанесени удари, но израелските власти официално съобщават само за ранено дете от шрапнел от ракета в Негев.

Иранската революционна гвардия обяви края на операцията като съобщи, че е поразено военно летище в южен Израел.

Говорителят на израелската армия потвърди на пресконференция, че военно-въздушна база е била поразена с ракета и добави, че са нанесени леки щети. Още преди края на нападението се повиха любителски кадри, които са запечатали момента на поразяване на летище Рамон в Южен Израел. Той заяви, че Иран е използвал десетки ракети земя-земя в атаката си срещу Израел. По думите му общо са били използвани около 200 ракети и дронове като са били свалени и неотрализирани 99% от тях.

Източник от американското министерство на отбраната съобщи за Ал Джазира, че Иран е използвал крилати и балистични ракети.

Постоянната мисия на Иран към ООН заяви в социалната мрежа Twitter (X), че атаката срещу Израел може да се счита за завършен отговор на удара на властите на еврейската държава срещу ирански дипломатически цели в Сирия. Дипломатите подчертаха, че ответните атаки с ракети и дронове срещу военни цели в „окупираните територии“ са неотменимо право на Техеран на самоотбрана в съответствие с Устава на ООН.

В същото време постоянната мисия в ООН предупреди, че в случай на „поредна грешка“ от страна на Израел, отговорът на Техеран ще бъде „много по-твърд“. Един от военните командири на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) каза пред иранския държавен телевизионен канал Press TV, че Иран ще отговори на действията на Израел с отмъщение, ако Тел Авив се осмели да направи нещо в отговор на днешната атака.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!