Служебният министър на отбраната: Обсъждаме наборната военна служба

от Лазар Лазаров

Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но още не е взето политическо решение. Това заяви служебният военен министър Атанас Запрянов във връзка с гласуването на извънредна точка от парламента за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили.

„Искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от Брутния вътрешен продукт“, отбеляза служебният миистър на отбраната.

„В НАТО 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора“, подчерта той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на свой ред заяви, че има нужното въоръжение и техника за планова подготовка на резервисти и запасни.

Двамата отказаха да съобщят колко се увеличава числеността на армията при военновременни действия, тъй като информацията е секретна.

По повод 25% незаетост на щатните длъжности в армията, Запрянов коментира, че вече е готов новия социален пакет, чрез който се очаква да се върне привлекателността към професията и да се спре текучеството в армията.

Служебният военен министър  поздрави преподавателите във Военната академия „Г. С. Раковски“ и положи венец пред паметника на Раковски по случай 203-годишнината от рождението на патрона на академията. След това заедно с началника на отбраната адмирал Ефтимов откриха новия авиационен учебен център, който ще предоставя обучение освен на военни, но и на цивилни пилоти.

Източник: Труд

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!