Изследване: Все повече млади хора заболяват от рак

от Лазар Лазаров

Ново изследване, представено тази седмица на годишната среща на Американската асоциация за изследване на рака (AACR) в Сан Диего, Калифорния, установи, че ускореното стареене  може да увеличи риска от ракови тумори, предаде американският вестник The New York Post.

Уточнява се, че ускорено стареене е ситуацията, при която биологичната възраст на даден човек е по-висока от неговата хронологична възраст.

„В исторически план както ракът, така и стареенето, са били разглеждани предимно като проблеми за по-възрастното население“, коментира Руий Тиан, от медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис и един от авторите на проучването, пред американския телевизионен канал Fox News.

„Съзнаването на факта, че ракът, а сега и стареенето, се превръщат в значими проблеми за по-младите демографски групи през последните десетилетия, беше неочаквано“, отбеляза той.

В изследването диагнозите при пациенти под 55-годишна възраст се считат за ранно възникнали ракови заболявания. Изследователите са анализирали данни от 148 724 души, използвайки базата данни на Биобанката на Обединеното кралство. Те изчисляват биологичната възраст на всеки човек, като използват девет биомаркера в кръвта, а след това я сравняват с хронологичната му възраст.

Установява се, че тези с по-висока биологична възраст имат 42% повишен риск от ранна поява на рак на белия дроб. Освен това, при тези хора рискът за поява на стомашно-чревен рак е с 22% по-висок. При тях има и с 36% по-висок риск от ранно развитие на рак на матката при жените.

Изследователите установяват също така, че при хората, родени след 1965 г., вероятността за ускорено стареене е със 17% по-висока, отколкото при родените през по-ранните десетилетия.

„Това откритие ни кара да преосмислим причините за нарастващата честота на ранно възникващите ракови заболявания сред по-младите поколения“, допълва той.

В бъдещи проучвания изследователският екип ще работи за определяне на факторите, които обуславят ускореното стареене и ранната поява на рак, което ще помогне за разработването на по-персонализирани стратегии за превенция на рака, се посочва в съобщение до пресата.

Д-р Брет Осборн, невролог от Флорида и експерт по дълголетие, често обсъжда концепцията за ускореното стареене със своите пациенти. „Това, че човек е на 40 години хронологично, не означава, че той е на 40 години биохимично“, отбелязва Осбърн, който не е участвал в новото изследване, пред Fox News.

„С други думи, може да има разлика между възрастта на човека, т.е. колко време е живял, и вътрешното биохимично здраве на организма или липсата на такова“, пояснява той.

В клиниката си Осбърн измерва биологичната възраст на пациентите, за да помогне за измерване на риска от свързани с възрастта заболявания. „Обикновено колкото по-възрастен е човек хронологично, толкова по-голям е шансът да развие заболявания като рак, диабет, инфаркт и инсулт“, посочва той.

„Подобен е случаят, когато биологичната възраст на човека е по-висока от изчислената биологична възраст, което означава, че той старее с по-бързи темпове в сравнение с хронологичната си възраст. Часовникът на тези хора по същество тиктака по-бързо“, обяснява неврологът.

Що се отнася до новото изследване на Вашингтонския университет, Осборн определя констатациите му като „силно обезпокоителни“.

„Това е паралелно с влошаването на здравето на по-младите поколения, за което свидетелства и повишеният риск от рак сред това поколение“, коментира той пред Fox News.

„Здравето на нашата нация (САЩ – бел.ред.) – да не говорим за това на Великобритания – е застрашено и ако не бъдат предприети радикални мерки, тази тенденция вероятно ще се влоши, вместо да се подобри“, предупреждава той. „По-младото население ще бъде поразено от смъртоносни болести на по-ранна възраст“, добавя Осборн.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!