Денков пред Financial Times обвини Русия за корупцията в България. Атакува Пеевски

от Лазар Лазаров

Корупцията в България продължава да бъде основен канал за руска намеса и е допринесла за разпадането на управляващата коалиция. Това заяви бившият вече премиер Николай Денков  в интервю за британския вестник Financial Times

Министър-председателят  в оставка заявява, че кабинетът не е успял да изкорени корупцията и дълбоко вкоренените връзки с Москва.

„Голяма част от руското влияние в миналото, например в енергийния сектор, идваше чрез корупция“, посочи Денков, визирайки енергийните сделки, сключени от предишни правителства, от които се е възползвал руският енергиен гигант „Газпром“.

„Партията на Борисов, ГЕРБ, сключи коалиционно споразумение миналата година с две либерални партии, сред които и „Продължаваме промяната“ на Денков. Но коалицията се разпадна, тъй като ГЕРБ беше в противоречие с партньорите си по отношение на реформите на българската антикорупционна служба, службите за сигурност и други агенции„, пише изданието.

Сред сделките, сключени от Борисов по време на неговото управление, е тръбопроводът, наречен „Турски поток“, за който Денков и други български политици заявиха, че облагодетелства „Газпром“. Борисов твърди, че тръбата не накърнява българските интереси.

Според анализатори рухването на правителството е очаквано, като се има предвид нежеланието на партията на Борисов да подкрепи дълбоки промени в апарата за сигурност и да даде правомощия на прокурорите да се борят с корупцията и измамите.

Денков обвини ГЕРБ, че се е оставил да бъде повлиян от Делян Певски, който се присъедини към опозиционната партия – центристкото Движение за права и свободи и стана един от нейните лидери.

Пеевски, който притежава огромна група компании в медийната, строителната и тютюневата индустрия, беше засегнат от санкции на САЩ през 2021 г. заради „широката си роля в корупцията в България“. Обединеното кралство последва примера през 2023 г., заявявайки, че Пеевски „е замесен в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори на българското общество чрез подкупи и използване на неговата медийна империя“. Според Денков превърналият се в политик медиен магнат е имал „силно влияние върху ГЕРБ“.

От ДПС обявиха, че обвиненията, че партията или Пеевски прокарват руските интереси, са „абсолютно неверни“ и ги нарекоха „спекулации и опити за манипулация от страна на провалени политици“.

Борисов категорично отхвърля всякакви обвинения в корупция от колеги политици и беше освободен без обвинение преди две години след разследване за предполагаема корупция. Миналия месец той заяви, че коалиционните му партньори искат само повече власт и се занимават с „нагла злоупотреба със справедливите обществени очаквания“.

Financial Times отбелязва, че България е основен производител на съветски боеприпаси, използвани от украинската армия в борбата срещу пълномащабната руска инвазия.  София се опасява от руски саботаж на съоръженията, въпреки че планира да увеличи още повече производството в отрасъла.

По думите на Денков българските оръжейни производители вече работят с пълен капацитет и въпреки политическата несигурност това не бива да се променя. Той също така призова партньорите от ЕС да увеличат собственото си производство.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!