Какво сигнализира за ЕС победата в Словакия на евроскептикa Пелегрини?

от Лазар Лазаров

Евроскептикът Петер Пелегрини от управляващата партия в Словакия „Hlas“ и председател на Националния съвет (словашкият парламент – бел.ред.) на републиката, спечели втория тур на президентските избори на 6 април. Този резултат беше официално потвърден от висшия избирателен орган на страната,  пише руският вестник „Ведомости“. 

Пелегрини получи 53,12 % от гласовете, а Иван Корчок, бивш прозападен външен министър, остана втори с 46,88 % от вота.

Както пише изданието, победата на Пелегрини означава, че настоящият министър-председател Роберт Фицо вече има силен съюзник на най-високия пост. Фицо е твърд противник на сегашната политика на ЕС по отношение на Украйна.

Освен това именно при Фицо Словакия престана да изпраща безплатно оръжия от резервите си на Украйна, а предпочете да изпълни договорите, по които е получила плащане, включително за доставка на самоходни гаубици. Преди Фицо да встъпи в длъжност през есента на миналата година, Словакия беше изпратила на Украйна оръжия, боеприпаси и оборудване на стойност 671 млн. евро.

Победата на Пелегрини едва ли ще предизвика сериозно напрежение между Словакия и Европейския съюз, тъй като отношенията между Братислава и Брюксел са ледени още от избирането на Фицо на поста, смята главният редактор на Russia in Global Affairs Фьодор Лукянов.  

Словакия е доста внимателна в това как се конфронтира с ЕС, продължи експертът. С избора си на Пелегрини обаче, гласоподавателите по същество изразиха желанието си за прекратяване на войната в Украйна, добави Лукянов.

Отношенията между Брюксел и Братислава вървят по пътя на тези между Брюксел и Будапеща, коментира Артьом Соколов, изследовател в Центъра за европейски изследвания към   Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките. Резултатът от изборите с нищо не повлия на тази тенденция, смята експертът.

Макар че Унгария и Словакия може и да не представят обединен фронт срещу политиката на ЕС за Украйна, със сигурност се очертава създаването на група от държави от ЕС, които имат позиция, различна от общоевропейския дневен ред, и настояват за прекратяване на войната, заключи той.

Както съобщи Критично по-рано  новоизбраният словашки президент Пелегрини заяви, че ще направи всичко за страната си, „за да бъде винаги на страната на мира, а не на войната“. „Ще бъда президент, който ще подкрепя правителството в усилията му за подобряване на живота на хората“, подчерта още той в предизборния си щаб.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!