Шотландският първи министър: Твърдението на Дж. К. Роулинг, че мъжете са мъже, е дезинформация

от Лазар Лазаров

Първият министър на Шотландия Хумза Юсаф обвини автора на книгите за Хари Потър,  писателката Дж. К. Роулинг, в „разпространение на дезинформация“, предаде Modernity.

Критично припомня, че това се случва след като страната прие противоречи закон за „престъпления от омраза“, съгласно който  всеки, за когото се смята, че лице в лице или в онлайн пространството е проявил вербално „оскърбление“, включително „обида“, спрямо транссексуално лице, може да бъде наказан със затвор до седем години. Както съобщихме по-рано само през първия ден след приемането на новия закон за престъпленията от омраза полицията в Шотландия е била залята от близо 4000 оплаквания. 

Отбелязва се, че обвинението на шотландския първи министър идва въпреки факта, че всичко, което Роулинг е направила по собствените ѝ думи, е да продължи да „нарича мъжа „мъж“.

В речта си на летище Престуик в Глазгоу в събота Юсаф заяви: „В Шотландия се разпространява умишлена дезинформация от някои лоши субекти – едва ли е изненадващо, че опозицията се опитва да прави това.“

След масовата реакция срещу закона за престъпленията от омраза Юсаф твърди, че той всъщност защитава свободата на словото, подчертава Modernity.  „Това, което имаме, е законодателен акт, който в самия закон, изрично черно на бяло, защитава свободата на изразяване, свободата на словото“, коментира във връзка със спорния закон шотландският първи министър.

По думите му в същото време законодателният акт защитава хората от проява на омраза, която се насажда срещу тях.  „А това е много важно, когато имаме твърде много случаи на омраза, която може да се дължи на  възраст, увреждане, сексуалност или религия„, пояснява Юсаф.

На въпроса какво би казал на Джей Кей Роулинг и други критици на закона, Йосаф отговаря: „Бих им казал да спрат да разпространяват дезинформация. Това няма да помогне на никого.“. 

„Това е законодателен акт, приет от всяка политическа партия в Шотландия, без консерваторите“, добавя той.

Миналата седмица, след като Юсаф нарече мнението на Роулинг „обидно, разстройващо и оскърбително за транссексуалните хора“, Роулинг отвърна на удара, като нарече политиката му „тромава некомпетентност и нелиберален авторитаризъм“ и добави, че той „ще получи заслуженото си наказание“, когато шотландците гласуват.

Както съобщи Критично по-рано,  в началото на месеца авторката на „Хари Потър“ е споделила 11 туита в социалните мрежи, в които твърди, че 10 транссексуални жени са мъже и предизвиква шотландската полиция да я арестува в съответствие с новия закон. Отбелязва се, че въпреки че шотландската полиция обяви, че Роулинг няма да бъде разследвана, самият факт, че вече е била докладвана за реч на омразата, може да и създаде досие за „инцидент на омраза“, което ще остане завинаги

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!