Швейцария ще проведе референдум за ограничаване на населението си заради последиците от имиграцията

от Лазар Лазаров

Швейцария ще проведе референдум по въпроса за прилагането на мерки, с които да се гарантира, че населението на страната не надвишава 10 милиона души, пише RMXNEws.

Уточнява се, че това се случва,  след като дясна партия събра достатъчно на брой подписи, за да инициира публично гласуване за по-строг имиграционен контрол. Популистката Швейцарска народна партия (UDC) внесе в сряда във Федералното канцлерство петиция, която отговаря на изискванията, необходими за свикването на референдум от страна на правителството.

Съгласно швейцарската система за пряка демокрация референдум по всеки въпрос може да бъде свикан, ако петицията достигне 100 000 подписа в рамките на 18 месеца от стартирането ѝ, обяснява RMXNews.

Само за девет месеца UDC събра 114 600 подписа в искането си към правителството да приложи „устойчиво демографско развитие“, като гарантира, че до 2050 г. постоянно пребиваващото население на Швейцария няма да надхвърли 10 милиона души.

Съгласно предложението швейцарското правителство ще трябва да предприеме спешни мерки веднага щом постоянно пребиваващото население надхвърли 9,5 милиона, като например спре възможността на мигрантите да получават разрешителни за пребиваване, швейцарско гражданство или някакво друго право за оставане в страната .

Отбелязва се, че този ход може принуди Швейцария  да се оттегли от международни договори, включително двустранното споразумение с Европейския съюз за свободно движение и Глобалния пакт за миграция на ООН.

Коментирайки събирането на подписите, лидерът на UDC Марко Киеза заяви, че за него е „гордост и чест“ да се бори за бъдещето на пряката демокрация в Швейцария и за следващите поколения. В публикация в социалната мрежа Facebook швейцарските политици заявиха, че инициативата „служи за запазване на нашите ценности: независимост, пряка демокрация, суверенитет и свобода. Но това е също и политика в общините, която гарантира безопасността, услугите и благополучието на всички нас.“

„От 2023 г. насам за първи път в нашата страна живеят повече от 9 милиона души“, заяви Томас Аески, член на Националния съвет на UDC и председател на парламентарната група на партията. „Миналата година в страната ни са имигрирали още 98 851 души. Към тях се прибавят и повече от 30 000 души, търсещи убежище“, добави той.

Дясната популистка партия заяви, че нарастващата имиграция е довела до „недостиг на жилища и покачване на наемите, задръствания по пътищата, претъпкани влакове и автобуси, падащи стандарти в училищата, нарастващо насилие и престъпност, недостиг на електричество, стагнация на доходите на глава от населението все по-високи здравноосигурителни вноски, задлъжнели социални служби и засилен натиск върху красивия ландшафт и опазването на природата.“

Инициативата е последният опит на UDC да наложи въпроса за имиграцията, след като през 2020 г. подобен референдум за спиране на свободното движение на хора с Европейския съюз беше отхвърлен с 62% срещу 38%.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!