Вместо да потъне от санкциите Русия отчете съвсем друго

от Лазар Лазаров

Външният дълг на Русия спадна до 317 милиарда долара. Това е най-ниското му ниво от 2007 г. насам,  пише руското издание „Известия“.Отбелязва се, че подобно ниско дългово бреме увеличава устойчивостта на страната срещу санкции.

Ограниченията, въведени от недружелюбни страни, са очевидната причина за намаляването на дълга. За Русия стана значително по-трудно да взема заеми на чуждестранните дългови пазари. Въпреки това Русия продължава да изплаща задълженията си, се казва в материала на изданието.

Външният дълг на Москва намаля поради плановото изплащане на заеми, чийто падеж предстои, а нов дълг не беше емитиран. Вътрешният дълг бавно измества външния дълг, посочи Екатерина Безсмертная, ръководител на катедрата по икономика и бизнес във Финансовия университет към правителството на Руската федерация.

Като цяло Русия няма голяма нужда от външни заеми, особено след като собствените фискални приходи на страната са източникът на финансиране на бюджетните разходи. Вътрешното финансиране е повече от достатъчно. Освен това бюджетният дефицит за миналата година е по-нисък от прогнозирания, подчерта Наталия Милчакова, водещ анализатор на Freedom Finance Global.

Отбелязва се, че днес Русия се справя успешно със задълженията си по държавния дълг, въпреки санкциите и неблагоприятните икономически условия, създадени от пандемията от коронавируса. Публичният сектор успя да намали дълга си с 25,6 милиарда долара.

Частният сектор от своя страна също намалява своя дълг, най-вече в областта на енергетиката. Външният дълг на Русия остава стабилен и защитен, което създава благоприятна ситуация за 2024 г., коментира Вера Калистратова, експерт по счетоводни консултации в компанията „Простые решения“.

Критично припомня, че по-рано британското издание Daily Mail публикува статия, в която се казва, че Западните санкции не успяха да възпрат Русия от продължаване на нейната агресия в Украйна и може дори да навредят на Великобритания и Европа повече, отколкото на Москва. Отбелязва се, че „изолацията на Русия е мит“,

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!